Co-working och det flexibla samhället

coworkingbild

Hur ska vi bygga framtidens Nacka? Det bestämmer vi faktiskt nu. Många är fast i det gamla tänket där privatbilen får styra samhällsutvecklingen. Miljöpartiet ser längre än så och fler möjligheter att verkligen ta chansen att ställa om vårt samhälle. Där har hur vi reser en stor betydelse.

I omställningen måste vi tänka nytt både kring resvägar och arbetsplatser. Hur hållbart är det att vi sitter och åker i samma riktning samma tider på dygnet? Nyligen var vi på studiebesök på ett ställe som delvis har svaret på hur vi kan få ett mer flexibelt arbetsliv.

PopInWork är ett co-working-ställe, en typ av kontor där arbetstagarna delar på utrymmen och utrustning. Företag eller personer kan vara medlemmar och får då tillgång till hela kontoret med skrivbord, mötesbord, tysta rum, lunchrum och café med möjlighet att anordna seminarium eller andra träffar.

Idag är det många som har möjlighet att arbeta på distans. Det möjliggör dels för att kunna arbeta annanstans än på kontoret men även för att kunna undvika rusningstid. Att ha ett co-working-ställe i närheten av ditt hem öppnar nya möjligheter till att slippa jobb-pendla alla dagar samtidigt som det ger social samvaro och nätverkande med människor som du inte träffar när du sitter hemma vid köksbordet och jobbar. Det är också ett mer hållbart sätt att som arbetsgivare erbjuda arbetsplatser där ett förtag kan ha det antal medlemskap det behöver och erbjuda sina medarbetare att sitta på olika ställen än just huvudkontoret. Det öppnar också upp för nya företagare som kan slippa sitta fast i långa hyreskontrakt och kanske hyra för mycket yta för att eventuellt få plats i framtiden, eller för lite och inte kunna växa.

Istället för att planera ett Nacka efter privatbilen måste vi planera för nya resesätt. Men vi måste också planera för ett hållbart arbetsliv och här kan fler co-working-ställen vara en del av lösningen både på trafiksituationen och vardagspusslet. Som en del av det flexibla, hållbara och framtida samhället!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s