Testa vattenkvaliteten i Sandakällan

SandakällanVisste du att det finns en källa i skogen i Nacka där du kan hämta kallt och klart vatten som dag och natt året om rinner ut ur rullstensåsen på sin väg ned mot sjön? Många i Stockholmsområdet känner till källan och ofta kommer folk långväga ifrån med dunkar och buteljer för att bära hem sitt eget dricksvatten. Den har funnits där långt längre än Nacka och kanske var det till och med så att folk på stenåldern hämtade sitt vatten där, i alla fall om vi får tro Nacka kommuns informationsskylt vid källan.

Vad som inte framgår är att vattenkvaliteten tyvärr inte längre testas. När Miljöpartiet frågade om just detta så visste ingen på kommunen varför den upphörde att testas trots att den används av så många människor. Vad som däremot verkar klart är att det är den enda källan i sitt slag i Nacka och i hela Stockholm finns det inte många liknande platser att hämta naturligt dricksvatten på. Hög tid att återuppta provtagningen tyckte vi och föreslog i december att det skulle ske!

Nu har kommunen – och politiken – tagit ställning till vårt förslag och menar att ingen provtagning ska göras. Istället ska det komma upp information om att vattnet kan drickas på egen risk. Ett trist avslut för vad som är en unik plats och något att vara stolta över i Nacka.

Förhoppningsvis är vattnet i Sandakällan i Älta både rent och nyttigt tack vare att rullstensåsen naturligt sett till att det är god kvalitet på vattnet. Men eftersom vatten är vårt viktigaste livsmedel, källan är unik och så många människor använder den menar Miljöpartiet att provtagningen av vattnet ska återupptas.

Lisskulla Zayane, gruppledare, Miljöpartiet Nacka
Sidney Holm, oppositionsråd, Miljöpartiet Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s