Tillbaka till framtiden – framtiden är här!

Photoshop självkörande bussar

Snart kan självkörande bussar rulla i Nacka. För vad som för vissa fortfarande är science fiction och långt bort är faktiskt redan verklighet: självkörande fordon.

Sedan januari pågår ett test där självkörande bussar kör runt i Kista. Även Nacka skulle vara perfekt för självkörande matarbussar, särskilt i en del villaområden. För beroende på var i Nacka vi bor så har vi olika förutsättningar att åka kollektivt. Ibland går det för få eller inte några turer alls en viss tid på dygnet. Andra gånger finns kollektivtrafiken för långt bort. Det är då matarbussar skulle vara ett utmärkt sätt för att ta oss till en större kollektivtrafikknutpunkt.

Testprojektet i Kista är ett samarbete mellan flera olika aktörer. Bussarna följer en virtuell räls som finns programmerad i deras dator. Med hjälp av laserradar skannas omgivningen av och om något närmar sig saktar bussarna ner eller tvärnitar om det finns risk för kollision. De anpassar också hastigheten efter fordon som ligger framför.

Bussarna är öppna för alla och gratis att åka med. Tanken är att de självkörande, mindre bussarna i framtiden ska kunna fungera som ett komplement till den vanliga busstrafiken genom att möjliggöra resor från dörr till dörr. Exempelvis ska det gå att bli upphämtad hemma och körd till närmaste buss eller tunnelbanestation. En slags personlig kollektivtrafik, dörr till dörr. Det ska även vara möjligt för fastighetsägare att erbjuda tjänsten för sina hyresgäster.

Miljöpartiet har tidigare i Nacka lyft frågan om den grönröda regeringens satsning på stadsmiljöavtal där kommuner kan söka bidrag för lokala miljö- och klimatprojekt. Vi vill att Nacka undersöker möjligheten att söka bidrag för matarbussar och andra smarta lösningar för ett hållbart samhälle.

I framtiden måste fler ha möjlighet att resa kollektivt, både för bättre framkomlighet, miljön och klimatet. Och det bästa är att framtiden redan är här. Det gäller bara att även Nacka kommun inser det!

Sidney Holm, oppositionsråd, Miljöpartiet Nacka
Lisskulla Zayane, gruppledare, Miljöpartiet Nacka

En reaktion på ”Tillbaka till framtiden – framtiden är här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s