Plats för skatan på nya gatan?

”Nya gatan” är den första detaljplanen där Nacka på riktigt bygger stad, där centrala Nacka omvandlas från förortscentrum planerat efter bilen, till en stadsdel anpassad för människan. Den här veckan togs så första spadtaget för det som ska bli Nya gatan. Eller nja, de första träden i området mellan Nacka stadshus och Nacka Forum föll.

Motorsågar surrar nu, men när allt är klart är tanken att det ska vara bin som surrar här. För Nya gatan finns nämligen för första gången en s.k. grönytefaktor för att främja naturens ekosystemtjänster med krav på biologisk mångfald, luftrening och hållbar dagvattenhantering men också på social hållbarhet med gröna platser för lek och umgänge.

Mycket är bra i Nya gatan, men Miljöpartiet hade velat se fler hyresrätter och mer trähus. I Nacka finns för få hyresrätter och de är ojämnt fördelade över kommunen. Miljöpartiet vill bygga bort segregationen genom att skapa bostäder för alla överallt. Segregation skapar utanförskap och konflikter som i förlängningen riskerar att skapa ett kallt och otryggt samhälle. Vi vill också bygga mer i trä. Klimatförändringen är mänsklighetens största utmaning och betongindustrin släpper ut lika mycket koldioxid som all världens flygtrafik. Människor mår också bättre av trä än betong, både de som bygger och de som bor i de färdiga husen. Trähus kan förberedas utanför Nacka för att sedan fogas samman på plats. Det leder till kortare byggtider och mindre störningar för omgivningen vilket är viktigt eftersom vi ska bygga så mycket på så kort tid.

Förutom att Miljöpartiet vill se fler bostäder för alla och hus i trä så måste arbetet med grönytefaktorn följas upp så att vi ser till att det finns bin som surrar i nya Nacka. Och att det finns plats för skatan på nya gatan.

Sidney Holm, oppositionsråd, MP Nacka
Lisskulla Zayane, gruppledare, MP Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s