Klimatkompensera mera!

klimatkompenseramera

Nacka kommun skärper sina miljömål stod att läsa i lokaltidningen Nacka Värmdö Posten nyligen. Det handlar bland annat om ett skarpare mål för frisk luft, något som kan påverkas av hur vi väljer att förflytta oss. Hur många som åker med kollektivtrafiken är ett mål för att nå frisk luft, med det finns andra sätt också: att klimatkompensera kommunens transporter till exempel!

Miljöpartiet har föreslagit en lokal klimatkompensation. En av de viktigaste åtgärderna för att uppfylla klimatmålen är att resa klimatsmart. Därför måste Nacka kommun både minska resandet och välja hållbara alternativ för de resor som görs. Idag finns det också digital teknik för att hantera möten och annat för att minska behovet av resor.

Men alla resor kommer inte försvinna. Därför vill Miljöpartiet att kommunen går in och klimatkompenserar för de resor kommunens verksamheter står för. Pengarna kan användas lokalt till olika projekt inom kommunen som en utbyggd laddinfrastruktur för elbilar, lokal produktion av biogas och biokol, lokal solelproduktion eller kanske solvärmeanläggningar för att hålla Nackas fotbollsplaner spelbara på vintern. Vi skulle även kunna använda pengar i ett lokalt klimatkliv där även företag, bostadsrättsföreningar och andra organisationer kan söka stöd till konkreta åtgärder som ger hög klimatnytta per investerad krona.

Det går att lyfta klimatfrågan och påverka beteenden och attityder i en grönare och mer hållbar riktning. Klimatet är mänsklighetens största utmaning och det krävs att vi i kommunen gör allt vi kan för att bidra till en lösning.

Sidney Holm, oppositionsråd, Miljöpartiet Nacka
Lisskulla Zayane, gruppledare, Miljöpartiet Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s