Nacka är inget företag

Kaffekopp

♪ Vi äro konsumenter allt i från Nacka stad ♪ Se där en sång som kanske skulle falla Alliansen i Nacka på läppen, med tanke på deras kundperspektiv.

Men vi är inte bara konsumenter i Nacka, vi är medborgare. Det tenderar ibland att glömmas bort. Som när Miljöpartiet föreslog att användningen av engångsmuggar i kommunhuset skulle skrotas till förmån för porslinskoppar som kan användas flera gånger. Det skulle bli dyrare att hantera menade kommunen och syftade på diskningen. Men Miljöpartiet menar att det handlar helt om hur man räknar. Rent företagsekonomiskt skulle det kanske bli dyrare men kommunen är inget företag, och samhällsekonomiskt blir det en vinst.

Ett stort problem när kommunen bara räknar i kronor och ören är att man missar de samhällsekonomiska vinsterna. En ökad arbetsinsats för att hantera alla porslinsmuggar skulle skapa enkla arbetstillfällen, något det är brist på idag. Det skulle också innebära en stor vinst för klimatet och miljön, något som tyvärr inte heller ryms i kommunens beräkning.

Positivt är att kommunen åtminstone gick med på Miljöpartiets förslag att skrota de plastlock som även fanns att ta till engångsmuggarna. Men Nacka kan och bör göra mer. Nacka är inget företag utan har ett ansvar för vårt samhälle, vår miljö och vårt klimat.

Sidney Holm, oppositionsråd, Miljöpartiet Nacka
Lisskulla Zayane, gruppledare, Miljöpartiet Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s