Få fart i trädgården med nackaproducerad biokol

kålfoto

Med kol i rabatten växer kålen bättre.

Du ska inte tro det blir sommar, ifall inte nån sätter fart… och för att få riktig fart i trädgården rekommenderas biokol! Efter att politikerna i Nacka röstat för Miljöpartiets förslag om att se över möjligheterna att satsa på lokal produktion av biokol så blir det förhoppningsvis snart möjligt att gräva ner lite nackaproducerad biokol i rabatten därhemma.

Biokol är en fiffig – men absolut inte ny – uppfinning som håller på att göra come back och dess positiva egenskaper studeras nu världen över. I Älta finns än idag rester av medeltida kolmilor där dåtidens ”nackabor” framställde kol. I Stockholm invigdes förra året världens första urbana biokolsanläggning som bl.a. omvandlar stockholmarnas trädgårdsavfall till biokol. Grenar och buskar blir till kol som då den grävs ned i marken gör att träd och grönska växer både bättre och snabbare: kolen fungerar nämligen som ett utmärkt ”gödsel” och där den använts har träden i stadsmiljö bokstavligen vuxit så att det knakar. Samtidigt som biokolen grävs ned skapas en så kallad ”kolsänka” på jorden i och med att mängden koldioxid i atmosfären minskar. Värmen som i form av gaser skapas under förkolningsprocessen kan även den tas tillvara.

Med en lokal biokolsanläggning skulle det vara möjligt att återbruka trädgårdsavfall på ett nytt sätt. Eftersom biokol är ett sådant bra gödsel så har det även ett pris på marknaden och kan därmed också vara ekonomiskt intressant. Det är också utmärkt att använda i stadsmiljö för livskraftiga, vackra träd och buskar och fungerar dessutom som en vattenrenare.

Biokol är kort sagt både klimatsmart och miljömäktigt. En gammal uppfinning som visar på framtiden och går hand-i-hand med Nackas lokala miljömål. Genom att satsa på biokol kan Nacka få fart inte bara på trädgårdarna utan också på miljöarbetet. Något vi alla tjänar på!

Sidney Holm, oppositionsråd för Miljöpartiet Nacka
Lisskulla Zayane, gruppledare för Miljöpartiet Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s