Vegetarian, vegan eller flexitarian? Idag är det vegetariska dagen!

Vegetarianer

Sara Granér seriestrippar träffsäkert om vegetarianer.

Flexitarian, vegetarian, vegan. Det finns flera sätt att förhålla sig till mat, att tänka kring mat. Genom att fundera kring vad vi äter har vi kommit en lång väg till att påverka och göra skillnad för såväl miljö som klimat.

Samtidigt är det många gånger ett kontroversiellt ämne att lyfta. ”Köttfria måndagar” får ofta fler arga kommentarer än glada tillrop, trots att det bara handlar om att lyfta matkonsumtion och livsmedel och tänka nytt. ”Förbud” låter förfärligt och fånigt. Miljöpartiet har länge problematiserat och lyft frågan i Nacka och kommer att fortsätta lyfta debatten.

Idag den 1 februari är det vegetariska dagen. En dag som lyfter mat med grönsaker, rotfrukter, spannmål, baljväxter, frukter, nötter och – beroende på vilken sorts vegetarian en person valt att vara – fisk, skaldjur och ägg. En vegetarian har gjort ett aktivt val att inte äta kött, en vegan har valt att inte konsumera djurprodukter och en flexitarian äter allt men inte utan eftertanke: mat intas med hänsyn till miljö, klimat och djur.

Livsmedel har olika klimatpåverkan och ”biffen” är bland de största utsläppskällorna som den genomsnittliga nackabon står för. Vad vi lägger på tallriken spelar med andra ord roll även för klimatet. Det är därför Miljöpartiet tycker att det viktigt att arbeta med den mat som serveras i kommunal regi: som stor inköpare och ”tillagare” av mat kan vi faktiskt tillsammans göra skillnad!

I valfrihetens Nacka har rätten till kött tyvärr kommit att bli både en helig ko och en elefant i rummet när det talas om miljö- och klimatarbetet. Med detta menar vi att ”rätten” att äta kött i debatten blivit en helig ko samtidigt som animaliska produkters klimatpåverkan kommit att bli en elefant i rummet: vi vet om den men talar inte om den. Nackas styrmodell är frihet under ansvar och majoriteten i Nacka vill inte lägga sig i utan överlåter till enskilda aktörer att bestämma. Hur vi konkret arbetar med våra lokala miljömål och hur vi tänker kring mat och livsmedel i kommunala verksamheter är exempel på sådant som kommunen inte lägger sig i. Valet överlåts som vanligt till individen: till enskilda skolor och förskolor i deras inköp, till barn och föräldrar att själva fråga vad maten innehåller.

Det behövs en större förändring på systemnivå för att nå Nackas miljömål. Att börja med de verksamheter som vi alla äger gemensamt – de kommunala – är en god start. Vegetariskt ska vara norm i Nackas verksamheter. Flexitarian, vegetarian eller vegan – alla kan vi göra skillnad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s