Nytt år – nya åtaganden

Det nya året innebär för många en nystart och chans till nya och bättre vanor. Inom politiken har många partier länge suttit fast i den gamla ovanan att skjuta klimatfrågan på framtiden. Det nya året ger en chans till nystart.

Den första januari sker ett epokskifte i svensk klimatpolitik när det klimatpolitiska ramverket träder i kraft. Miljöpartiets främsta vallöfte infrias – för första gången får Sverige en klimatlag som innebär att varje regering har en skyldighet att föra en aktiv klimatpolitik. För första gången kommer Sverige också att ha långsiktiga klimatmål och ett oberoende klimatpolitiskt råd som granskar klimatpolitiken.

Senast år 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser. Det är det mest ambitiösa klimatmålet i världen! Men det är inte allt. Sverige har nu också bland annat en historiskt stor miljöbudget, ökat stöd för solceller och bidrag för den som vill kunna ladda elbilen vid huset.

Här i Nacka kommer Miljöpartiet fortsätta lobba för mer kollektivtrafik och nya sätt att transportera människor som alternativ till en Östlig vägförbindelse, en miljödirektör som kan hålla samman och föra Nackas miljö- och klimatarbete framåt och mer hållbar stadsplanering med blandad bebyggelse och bostäder för alla. Vi kommer också fortsätta arbeta för att kommunen antar en klimatneutral investeringsbudget med ordentliga satsningar på smart solenergi. Nacka kan gå före i omställningen till ett hållbart samhälle och samtidigt investera ekonomiskt hållbart.

Tack vare den gröna klimatpolitiken är Sverige på god väg att nå utsläppsmålen till 2030 – och Nacka ska också vara en del av detta. Tyvärr vill flera andra partier stoppa, skära ner och prioritera bort klimatpolitiken både på riksdags- och kommunalnivå.

Miljön och klimatet kräver åtaganden och handling, såväl lokalt som globalt. Miljöpartiet har visat att vi kan leverera resultat och det tänker vi fortsätta göra. Må valet 2018 bli ett klimatval!

Sidney Holm (MP) oppositionsråd i Nacka
Lisskulla Zayane (MP) gruppledare i Nacka
Roger Bydler (MP), 2:e vice ordförande i Miljömålskommittén i Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s