Så handlar vi efter #metoo

Du har inte missat det. Nyhetsflödena svämmar över med vittnesmål om sexuella övergrepp och trakasserier. Kvinnor i bransch efter bransch delar med sig. Fruktansvärda, skamfyllda hemligheter har kommit upp till ytan och visat problemets omfattning. Tystnadskulturen har äntligen brutits.

#Metoo. Ett globalt upprop som beskrivs som det största som hänt kvinnorörelsen sen rösträtten. Ett tecken på att övergreppskulturen pågått alldeles för länge och att vi måste ryta ifrån för att inte svika kvinnorna som vågat berätta.

Uppropet har blivit enormt av flera anledningar. En är sexuallagens otillräcklighet: idag bedömer domstolar avsaknaden av ett nej som ett ja. Sovande offer och offer som varit för berusade eller rädda för att säga ifrån skyddas inte alltid. Det här har Miljöpartiet tryckt på rejält för att förändra – 2007 lade vi vår första motion om en samtyckeslag.

Inte förrän sommaren 2018 verkar den bli möjlig. Övriga partier har äntligen släppt sitt motstånd och den grönröda regeringen lägger nu ett förslag om en samtyckeslag som bland annat innebär bättre stöd till offer, förbättrat skydd för barn, skärpta straff och att två nya oaktsamhetsbrott införs.

#Metoo har redan påverkat samhället. Allt fler vågade anmäla sexualbrott i november jämfört med i fjol. Men mörkertalet är ändå stort och vårt mål är att alla övergrepp anmäls. Vi vill också se att polis och domstolar slutar lägga ned majoriteten av alla anmälda fall. Det är bland annat därför som regeringen har satsat historiska 7,1 miljarder kronor på polisen.

Mitt i dessa hjärtskärande berättelser finns en positiv kraft. En ökad medvetenhet. Sju av tio svenskar tror att #metoo kommer att leda till förändring och med dessa satsningar vill vi bidra till det. Vi ger inte upp innan vi har fått en jämställd värld, utan sexuella övergrepp.

Lisskulla Zayane, språkrör Nacka (MP)
Sidney Holm, språkrör Nacka (MP)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s