FN till Nacka och Nacka till FN

Tänk ett Nacka där det inte bara är politikerna som försöker klura ut smarta lösningar på de där riktigt knepiga problemen. Tänk ett Nacka där våra barn och barnbarn får vara med och rädda världen. Tänk ett Nacka som är en liten, välfungerande del av en gigantisk helhet.

De där riktigt knepiga problemen måste ju faktiskt lösas – och det illa kvickt. Faktum är att det är så pass akut att FN har satt upp globala mål som ska vara uppfyllda år 2030. Det är inte alltid så lätta mål även om de kan tyckas självklara: det handlar om att utrota fattigdom och hunger, att förverkliga de mänskliga rättigheterna, att uppnå jämställdhet och om att säkerställa ett hållbart skydd för vår planets naturresurser.

Några som kan vara särskilt bra på det här är våra barn och unga. Det är dessutom de som ska leva med konsekvenserna av de beslut vi vuxna fattar idag.  Överallt i landet dyker allt fler FN-skolor upp och med dem en spetskompetens och ett varsamt odlat engagemang för de stora, komplexa frågorna hos ungdomar i kommuner som exempelvis Kalmar, Eskilstuna och Västerås. Men inte i Nacka.

Att bli en FN-skola innebär ett tätt samarbete med FN-förbundet, regelbundna besök, nätverksträffar, material, kurser samt stöd till skolbiblioteket och elevföreningar och är inte bara spännande och i tiden – det är också väldigt viktigt.

Den enda haken är att det ställs en del motkrav.

Dels debiteras skolan en årlig avgift, det krävs en internationell profil och så måste ju givetvis någon person (som exempelvis en förstalärare) lägga en del av sin tid till att se till så att allt det här funkar smidigt, ibland görs det här till och med ideellt. I dagens skola är dock tid en bristvara. Vadar lärare redan i högar av pappersarbete från för stora klasser, så är det kanske inte alltid så lätt att välja det långsiktiga före det kortsiktiga.

Miljöpartiet vill att Nacka ska vara ett gott föredöme och uppmuntra de skolor som önskar bli FN-skolor. Vi vill att alla skolor som vill bli FN-skolor ska få ersättning för det merarbete det innebär. När vi politiker inte kan klura ut alla smarta lösningar på de där riktigt knepiga problemen kan vi kanske få hjälp av de som kan: våra barn och barnbarn. Om det där fröet sås tidigt.

Sidney Holm, oppositionsråd, Miljöpartiet Nacka
Lisskulla Zayane, gruppledare, Miljöpartiet Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s