Är medmänsklighet värt ett öre?

Att fly för sitt liv. Att fly för sitt liv ensam. Att fly för sitt liv ensam som barn eller ung. De flesta av oss kan bara försöka föreställa oss hur det känns att fly, men eftersom vi aldrig varit i närheten av att behöva gå igenom något liknande så är det svårt att ta in. Ensamkommande barn och unga har varit med om en flykt många har svårt att föreställa sig när de kommer hit. Väl här möts de av en annan sorts svår situation med oro och ovisshet om de ska få asyl eller inte. För de barn och unga som placerats i Nacka ansvarar kommunen för boende men samma dag som de fyller 18 år flyttas ansvaret till Migrationsverket. Då kommer oron över om de ska få bo kvar och gå klart skolan eller flytta till någon av Migrationsverkets anläggningar.

Regeringen har skjutit till pengar för att de ensamkommande som fyllt 18 år ska kunna bo kvar i sina kommuner tills de får besked om de får asyl eller inte. Migrationsverket har lovat att alla som kom under 2015-2016 ska få sitt besked senast i början av 2018. Att då rycka upp ensamkommande barn och unga från deras hem, studier, kompisar och nätverk i Nacka för att placeras uppe i Norrland och vänta på Migrationsverkets besked, tycker vi i Miljöpartiet är framförallt inhumant, men också direkt dåligt för integrationen. Regeringen skjuter till 1,3 miljoner 2018 för att kommunens ensamkommande ska få stanna kvar i Nacka tills Migrationsverket hunnit behandla deras ärenden och i Miljöpartiets förslag till budget för kommunen skjuter vi till lika mycket. Nacka kommun fick i somras reda på att det fanns statliga pengar även för 2017 för att låta ensamkommande få stanna i kommunen men har valt att inte utnyttja pengarna.

Vi som aldrig behövt fly för livet kan inte föreställa oss hur det är, men vi kan försöka förstå, hjälpa och stötta dem som tvingats lämna allt. Att låta de ensamkommande som fyllt 18 år stanna i kommunen tills Migrationsverket fattat beslut kostar mindre än 1 öre på skatten. Det anser vi i Miljöpartiet vara väl investerade pengar.

Lisskulla Zayane, gruppledare, Miljöpartiet Nacka
Sidney Holm, oppositionsråd, Miljöpartiet Nacka

En reaktion på ”Är medmänsklighet värt ett öre?

  1. Hur ska vi vara mot varandra i samhället? Är vi medmänniskor och goda medborgare eller är vi människor reducerade till ekonomiska enheter? Det är en fråga vi bör ställa oss för det påverkar hur vår verklighet ser ut och vilka konsekvenserna blir för vårt gemensamma samhälle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s