Fyra vuxna och ett äktenskap

En familj på fyra. Det är ganska vanligt. En familj på fyra vuxna. Det är inte lika vanligt. Faktum är att det i Sverige är ovanligt, åtminstone i formen av ett äktenskap. Familjekonstellationen fyra vuxna och 16 barn var i veckan föremål för diskussion och debatt i hela Sverige: vad för typ av äktenskap är egentligen tillåtet i Sverige, hur ser vi på mottagandet av människor på flykt och varför budar Nacka kommun på lägenheter ute på öppna marknaden?

Vi kan börja med att klargöra att det i Sverige inte är tillåtet att gifta sig med flera personer samtidigt. Men för personer som inte är svenska medborgare eller har någon anknytning till Sverige när ett äktenskap ingåtts utomlands gäller reglerna i den svenska internationella privaträtten. Sverige respekterar utomlands ingångna rättsförhållanden så länge det inte strider mot vår grundläggande rättsuppfattning: vår s.k. ”ordre public”. Det är Skatteverket – inte kommunen – som gör prövningen och följer den svenska internationella privaträtten. De tar hänsyn till äktenskapens längd och att det finns barn vilket därmed leder till konsekvenser för personerna som är inblandade: arvsrätten påverkas exempelvis. I det här fallet betyder det att ett äktenskap som inte skulle vara möjligt att ingå i Sverige kan registreras eftersom ingen av parterna när äktenskapet ingicks hade anknytning till Sverige: de hade inte bott här och de var inte svenska medborgare.

Om Sverige ska ändra sin syn på månggifte så bör det komma från lagstiftaren att det inte heller är tillåtet för de som flyttar till Sverige. Eftersom det är så förhållandevis få fall det rört sig om hittills så har ingen ändring skett, men en kartläggning av månggifte är på gång. Kanske är det på tiden att uppdatera lagstiftningen eftersom familjer idag ser olika ut och äktenskapet som rättslig form kanske i framtiden behöver se annorlunda ut: könsneutrala äktenskap var till exempel inte lagliga innan 2009. Med det sagt behöver det inte betyda att Sverige accepterar äktenskap som är ett uttryck för patriarkala strukturer där det enbart är mannen som har rätt att ha flera makar.

Den andra delen i debatten rör sig om hur vi kan ta emot de personer som lämnat allt och flytt för att överleva och vilka vi har ett ansvar att ta emot och hjälpa in i samhället. Att vi ska ta emot människor på flykt finns en bred överenskommelse om i Riksdagen och vi har även kommit överens om att alla kommuner ska ta emot.

Den tredje delen i debatten rör bostäder. Moderaterna i Nacka valde att på 1990-talet sälja ut det kommunala bostadsbolaget Nackahem och drygt 5000 hyresrätter försvann. Av dessa hyresrätter var en del lägenheter som socialtjänsten hade för sociala ändamål. När inget bostadsbolag idag finns kvar tvingas kommunen hitta bostäder på annat sätt: genom att själv hyra av privatpersoner eller genom att tillfälligt köpa bostäder på marknaden. Just nu kostar bostadsköpen inte några pengar eftersom kommunen lånar pengar via egna obligationer till negativ ränta vilket betyder att vi idag får betalt för att låna pengar. Bostäderna har också tillfälliga kontrakt och kan när de löper ut återigen säljas: har de då stigit i värde gör kommunen en vinst vid försäljningen.

I längden är det här inget hållbart alternativ och på dagens bostadsmarknad behöver vi fler hyresrätter. En blandad och levande stad erbjuder olika boendeformer. Och välkomnar alla.

Sidney Holm, oppositionsråd och språkrör
Lisskulla Zayane, gruppledare och språkrör

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s