”Det bidde inget lönepåslag det här året heller…”

I höst läggs den årliga budgeten för kommunen men redan nu bestäms riktlinjerna. Det ekonomiska läget är tight och den borgerliga majoriteten har beslutat att inte skjuta till några pengar för lönepåslag för kommunens anställda 2018, istället får personalen jobba mer effektivt. Våra ledande Allianspolitiker ser däremot en ljusning 2019 och 2020, då de ”lovar” 1 % i lönepåslag.

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, eller? Det märkliga är att förra året var det samma visa. Då blev det inte heller något lönepåslag men man ”lovade” att 2018 skulle det minsann finnas extra pengar till kommunens anställda. Faktum är att samma visa har sjungits i många år när riktlinjerna för budgetarbetet varit uppe i Kommunstyrelsen. Man har varje år sagt, inte just i år men nästa år.

Vi i Miljöpartiet är för digitalisering och effektivisering men det känns inte som att kommunen har någon riktig koll på vilken effekt digitaliseringen ger. Självklart går det alltid att effektivisera mera men förr eller senare riskerar alltför långt drivna besparingar leda till sämre kvalitet. Att man sedan gör det på ett systematiskt och vilseledande sätt tycker vi är fel.

Nacka har en av Sveriges absolut lägsta kommunalskatter. Förra året valde Alliansen att sänka skatten ytterligare. Vi valde att satsa på kommunens verksamheter istället eftersom vi vet att exempelvis många socialsekreterare går på knäna och det är svårt att rekrytera förskolelärare. Nästa år är det val, vad skulle du välja?

Sidney Holm, oppositionsråd och språkrör för Miljöpartiet i Nacka
Lisskulla Zayane, 2e vice ordförande i Socialnämnden och språkrör för Miljöpartiet i Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s