En av Sveriges bästa cykelkommuner behöver en cykelvårdsstation

cykelnamn.jpg

I vårt drömsamhälle lagar man och reparerar istället för att slänga och köpa nytt, man cyklar och åker kollektivt istället för att ha en egen bil (men gärna del i bil-pool) och det finns fler cykelvårdsstationer än bensinmackar (som förresten relativt snart kan upphöra med bensinförsäljning) Allt fler väljer att cykla, och vi bör erbjuda bättre service för att locka ännu fler att välja cykeln.

Ibland annat Uppsala finns cykelvårdsstation och i Bagarmossen, Malmö och Göteborg finns cykelkök. På cykelvårdsstationen är det möjligt att spola av cykeln med vatten, blåsa rent med tryckluft, torka med varmluft och pumpa däcken. På cykelköken kan man därutöver reparera sina cyklar kombinerat med en trevlig fika eller lite utbildning i cykelmekanik.

Miljöpartiet har föreslagit i Natur- och trafiknämnden att en cykelvårdstation byggs i Nacka. Svaret är att en sådan kommer att byggas vid ett cykelgarage som skall färdigställas samtidigt med tunnelbanan. Men vi vill ha åtminstone någon cykelvårdsstation byggd ganska snart. Och att denna förhoppningsvis sedan kan utvecklas till ett cykelkök.

Vi vill att man ska kunna cykla året runt och särskilt cykling vintertid underlättas av möjlighet till cykelvård. Därför har Vintercykelprojektet åtagit sig att tillsammans med förra och kommande vinters deltagare utvärdera behovet av cykelvårdsstationer.

Natur-och trafiknämnden anser att cykelkök skulle vara ett välkommet inslag i Nacka, men att det då krävs intressenter som vill engagera sig och driva ett sådant. Kontakter bör därför tas med Arbetsförmedlingen och frivilliga organisationer för att undersöka intresset. Och varför inte låta cykelkök vara en kontaktyta mellan t ex ensamkommande flyktingungdomar och övriga kommuninvånare?

Vi måste leva upp till utmärkelsen att vara en av landets bästa cykelkommuner, som vi är mycket tack vare att flera av våra cykelförslag redan blivit verklighet.

Per Chrisander, 2:e vice ordförande i Natur- och Trafiknämnden
Anne Magnusson, ersättare i Natur- och Trafiknämnden

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s