Nacka bygger stad- men not in (M)y backyard!

saltcentrum-jpg
                                                         Illustration: Nacka kommun

Just nu byggs det och planeras rekordmånga stadsbyggnadsprojekt i Nacka. Förutom att Centrala Nacka växer ska våra befintliga centrum rustas upp och få en uppdatering. Sedan några år tillbaka har kommunen arbetat med att ta fram en detaljplan för Saltsjöbadens Centrum där det var tänkt att rusta upp centrum och bygga en småstadsmiljö med nya bostäder, mötesplatser, restauranger m.m. Det ursprungliga programförslaget innehöll upp till 1500 nya bostäder men efter samråd och kritik från kringboende nästintill halverades planerna. Det nya förslagets 750-950 bostäder med även lägre byggnadshöjder på 3-5 våningar och ett sammanbyggt centrum, tyckte vi i Miljöpartiet var en bra kompromiss och en varsam hantering av områdets utveckling, en riktlinje som vi fortfarande står bakom.

Riktlinjerna bakom det nya förslaget stod även den styrande Alliansen bakom. Mycket tid och pengar har lagts ner innan vi landade i det senaste programförslaget och vi tycker att det är trist att den moderatledda Alliansen nu väljer att avbryta programarbetet efter att ytterligare kritiska röster gjort sig hörda. Det här är andra gången på kort tid man inte ser till hela kommunens bästa utan bara till sin egen väljarkår lokalt i Saltsjöbaden. Förra gången gällde det placeringen av en ny simhall som hamnade i det glest befolkade Saltsjöbaden istället för i det tätbefolkade Fisksätra där det faktiska befolkningsunderlaget finns. För nya bostäder i Saltsjöbaden verkar det vara ”not in (M)y backyard” som gäller, men däremot gärna en simbassäng. Inga nya bostäder men utökad service, inte direkt vad som gäller i andra kommundelar.

Miljöpartiet i Nacka hade hellre sett att man nu tog ett helhetsgrepp för Saltsjöbadens Centrum, med nya mötesplatser och bättre samband med Fisksätra som via Gröna Dalen ligger på promenadavstånd. Hade man lyssnat lika mycket på Fisksätraborna skulle man förstått att Saltsjöbaden även tillhör och nyttjas av dem och att en upprustning välkomnas. Den mest effektiva integrationspolitiken tror vi sker genom att skapa en sammanhållen stad med gemensamma mötesplatser, inte genom segregation. Vi tycker det är sorgligt att man inte tar tillvara på den här möjligheten att få folk från olika kommundelar att mötas.

Sidney Holm, oppositionsråd och språkrör
Lisskulla Zayane, 2:e vice ordförande och språkrör

 

2 reaktioner på ”Nacka bygger stad- men not in (M)y backyard!

 1. Vilket kvalificerat larv. Har ni sett på planen. Som ”tagit många år att få fram”.
  Den planen består av att någon på alla tomma fläckar de kan hitta i en plankarta sätta in likadana stor fyrkantiga klossar utan hänsyn till befintlig bebyggelse eller terräng.
  Det är att göra det enkelt för sig och har ingenting att göra med en genomarbetad plan eller god arkitektur.
  Ann Mari Hjorth, (m), tidigare led. av Områdesnämnden i Saltsjöbaden. Boende i Saltsjöbaden sedan 1941. Fd of i SPF Saltsjöbaden, och Brf Ljuskärrsberget.

 2. Det är fint att ni tänker på integration mellan fisksätra och saltsjöbaden. Tyvärr kommer detta ej ske genom nybygge då de både blir kostsamma bornde former om det såväl handlar om hyres eller bostadsrätter. Det kommer inte vara underklassen utan medelklassen som kommddr att ta del av dessa bostäder. Ang simhallen anger ni att fisksätra är tätbefolkat och saltsjöbaden glest. Men ni nämner inget om att befolkningsmängden i saltsjöbaden är större i Saltsjöbaden än i fisksätra. Att lyssna på sina medborgare i detta fall är högst rimligt då det är de som kommer att ha nytta alt. bli berövade på kvaliteter genom en kraftig exploatering.
  Mirja Robin
  Arkitekt
  Saltsjöbaden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s