Folkbibliotekens död- en sorgens dag i Nacka

bibliotek

Sakta men säkert sedan 2011 har driften av kommunens bibliotek successivt privatiserats och från och med ett beslut igår har vi inte längre något kommunalt drivet folkbibliotek kvar i Nacka. Vi har sedan beslutet att upphandla biblioteken dök upp hastigt och olustigt på dagordningen år 2010 varit starkt kritiska till denna utveckling. Bibliotek är en viktig offentlig kulturplats där människor kan mötas med böcker, ord, berättelser och kultur. Miljöpartiet i regering håller på att ta fram en nationell biblioteksstrategi som syftar till att ge biblioteken möjlighet att stärka litteraturens ställning, främja det demokratiska samtalet och förmågan till kritisk analys och källkritik. Förmågor som känns extra viktiga i dag när vi har världsledare och politiska partier i riksdagen med alternativa verklighetsbeskrivningar. Den gröna bibliotekspolitiken formulerades redan i en motion i Riksdagen 2011 och har som utgångspunkt att folkbiblioteken enbart ska tillåtas drivas i offentlig regi för att säkerställa och garantera grundläggande värden som det fria ordet och demokrati.

Vi är till skillnad från Alliansen inte stolta över att vara den enda kommunen i landet som från den 1 juli 2019 helt kommer saknar bibliotek i kommunal regi, och som enda kommun i landet att lägga ut biblioteken på entreprenad över huvud taget, nu när beslutet att upphandla de sista tre av sex bibliotek dök upp lika hastigt och hemligt som sist under senaste mötet i Kulturnämnden. Vi tycker även att det är skamligt att enbart förstudien för biblioteksupphandlingen kostade skattebetalarna 300 000 kr, pengar som istället kunnat gå till exempelvis en teateruppsättning för en fri teatergrupp, eller något annat kulturevenemang som får en stad att leva, nu när vi har ambitionen att Nacka ska bygga stad.

Idag är en sorgens dag för oss gröna, som länge kämpat för säkerställa att folkbiblioteken fortsatt tillhör och är en demokratisk plats för folket.

Mathias Zachariassen, ordinarie ledamot i Kulturnämnden (MP)
Märta Lindmark, ersättare i Kulturnämnden (MP)

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s