Världshavens Dag

varldshavens_dag_flyer

Idag är det Världshavens dag.

Ett av världens största miljöproblem är att haven fylls med plast som är ett direkt hot mot framförallt fåglar och djur. Man räknar att 8 miljoner ton plast hamnar i haven varje år, motsvarande en lastbil fylld med plast per minut, och med den takten kommer det finnas mer plast än fisk i haven om 30 år.

Den här veckan håller Sverige med Miljöpartiet och Isabella Lövin i spetsen tillsammans med Fiji hov för FN:s globala havskonferens i New York. Målet är att öka takten för det globala miljöarbetet för haven. På hemmaplan har regeringen i veckan talat om att man kommer satsa 100 miljoner kronor för att minska plast som hamnar och skräpar ner haven. Satsningen kommer bland annat gå till att ta fram alternativ till plastförpackningar, strandstädning och pedagogiska insatser för barn för att minska nedskräpningen av plast. Går man in i en butik den här veckan märker man att även där försöker man få fler att välja tygpåsen istället för plastpåsen genom att informera om mikroplastens dåliga miljöpåverkan och det är en annan sak som Miljöpartiet i regering ligger bakom.

I Nacka har vi inga världshav men desto fler lokala vatten. Vill man rädda världshaven globalt måste man börja med att agera lokalt. Man kan till exempel börja med sig själv och plastbanta genom att exempelvis välja tygpåse när man går och handlar eller återanvända plastpåsen man tog sist. Det handlar framför allt att ändra på gamla invanda vanor och beteenden.

Vi kan börja med att lära våra barn. Miljöpartiet i Nacka har i ett politikerinitiativ föreslagit att återinföra naturstädning för barn, så att de på ett pedagogiskt sätt lär sig vad som händer om man lämnar skräp i naturen eller plast på stranden samtidigt som man får vistas i skogen tillsammans.

När det gäller våra lokala vatten och sjöar är det något vi uppskattar och värnar om och behöver ta hand om ännu mer nu när Nacka växer. Miljöpartiet i Nacka har i många år kämpat och legat på för att vi ska få en hållbar dagvattenhantering med bland annat öppna dagvattenlösningar nu när vi bygger stad. Det är tack vare oss och våra pådrivningar som man nu tar dagvattenfrågan på stort allvar i kommunen.

Vill du veta mer? Idag kan du träffa oss för att prata om hav, plast eller något helt annat vid Nacka Forum från kl 17. Hoppas vi ses!

/Miljöpartiet i Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s