Ropen skalla – naturstädning åt alla! (eller i varje fall åt fler)

pexels-photo-128421

Det tog bara några dagar, sedan var de slut. Vadå? Områdena som intresserade förskolor, skolor och föreningar i Nacka kunde anmäla sig till för naturstädning våren 2017. De som inte hängde på anmälningslänken blev i värsta fall utan ett område och i det bättre fallet hänvisade till ett område långt bort från sitt verksamhetsområde.

Hur kunde det bli såhär? Är det inte en toppenidé att barn och ungdomar får möjligheten att plocka skräp i nackamiljön, får en liten symbolisk summa för arbetet men ack så mycket pedagogisk verksamhet på köpet? Tankar kring vad skräp är, varför det slängs i naturen och närmiljön och vad vi kan göra åt det eller – beroende på ålder – kanske en påminnelse om att aldrig-aldrig lämna minsta glasspapper i busken.

Våren 2016 drogs möjligheten till naturstädning ner. I tjänsteskrivelsens avsnitt om konsekvenser för barn stod att pengarna som har använts för att låta barn städa naturen ska användas mer effektivt ”i avseende att göra Nacka rent och snyggt”. Tydligen duger inte våra skolbarn- och ungdomars städprestationer för kommunen men vi i Miljöpartiet i Nacka ser i alla fall ett stort värde i att låta barnen vara med och städa vår gemensamma natur.

Den här veckan har Per Chrisander, som sitter som andre vice ordförande i Natur- och Trafiknämnden i Nacka, lämnat in ett politikerinitiativ där han föreslagit att kommunen ska se över möjligheterna att organisera naturstädningen så att flera ungdomar och skolklasser får möjlighet att delta. Glädjande nog har tjänsteskrivelsens avsnitt om konsekvenser för barn nu ändrat ton och skriver istället att fler skolklasser och ungdomsföreningar i Nacka ska få möjlighet att städa naturen efter en översyn i höst.  Hipp hurra, ordningen är återställd!

Per Chrisander, andre vice ordförande i Natur- och Trafiknämnden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s