Vi ses på torget, vid fontänen

Mariatorget

Mariatorget i Stockholm strax efter förra sekelskiftet med den då nya fontänen. Foto från Stockholmskällan. 

Ett torg, en park, en staty… en tunnelbaneuppgång. Många städer har en mer eller mindre självklar mötesplats. Allmänna platser där vi kan mötas och umgås. Anordna matmarknad, stå på barrikaderna, ha allsång eller fira in våren. Mötesplatser som tillhör oss alla och inte ägs av någon eller några med ett kommersiellt intresse. Mötesplatser där vi inte måste be om lov för att få anordna olika evenemang och riskera ett nej om det inte passar den privata markägarens intresse.

Nu planeras centrala Nacka. Det ska bli blandat, levande och modernt. Bostäder, arbetsplatser och samhällsservice ska bidra till att många – som kommunen själv uttrycker det – vill ”leva, verka och vistas” här. En stad av liv erbjuder också allmänna platser där föreningar eller du och jag får anordna evenemang utan att privata intressen säger nej.

Enligt den senaste medborgarundersökningen som kommunen årligen låter genomföra är nackaborna nöjda med tillgången till parker, grönområden och natur. Hade frågan gällt endast parker hade nog svaret sett annorlunda ut. Just parker är nämligen en bristvara i Nacka och om vi inte i byggprocessen ser till att skapa även gemensamma ytor så riskerar parker att saknas även i morgondagens Nacka. Om vi inte planerar för allmänna platser så överlåter vi dessutom åt privata aktörer att bestämma hur, när och var vi kan mötas.

”Vi ses på torget, vid fontänen”. Kanske är dessa ord vi kommer kunna höra även i Nacka stad. En livlig stad bjuder på gemensamma mötesplatser och helt klart behöver vi bejaka och bevaka att det finns allmänna platser där vi kan mötas i vårt Nacka.

Sidney Holm, oppositionsråd
Lisskulla Zayane, 2:a vice ordförande i Socialnämnden

En reaktion på ”Vi ses på torget, vid fontänen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s