Var ska du bo lilla vän?

nacka-bygger

Var ska du bo lilla vän? Nacka bygger… men alldeles för få hyresrätter. Unga har t.ex. svårt att bosätta sig i Nacka eftersom bostäderna kostar för mycket.

Nacka bygger… men alldeles för få hyresrätter! Visste du t.ex. att befolkningskurvan uppdelad efter ålder visar på en djup dal när det kommer till antalet 20-30-åringar bosatta i kommunen? Varför? Jo, för under dessa år har den genomsnittliga 20+-aren helt enkelt inte råd att bo i Nacka utan söker sig till andra kommuner. Varför? Jo, det var det här med bristen på hyresrätter…

Förra mandatperioden var endast 6 % av alla nyproducerade lägenheter i Nacka hyresrätter. År 2015 var hyreslägenheternas andel av det totala antalet bostäder i Nacka fjuttiga 16 %. Nu har man insett nackdelen med att 84 % av Nackas bostäder bara är tillgängliga för dem som har möjlighet att köpa sin egen bostad och kommunfullmäktige har slagit fast att kommunen ska verka för att minst en tredjedel av alla bostäder som nu byggs i Nacka ska vara hyresrätter.

Den styrande Alliansen har en förhoppning om att privata aktörer självmant kommer att bygga hyresrätter på egen mark. Samtidigt planerar kommunen att själv anvisa kommunal mark för ytterligare hyreslägenheter. Men, dessa totalt 5 000 lägenheter utgör endast 25 % av de planerade 20 000 bostäderna fram till år 2030, trots att kommunen beslutat att verka för minst en tredjedel hyresrätter. Om vi inte bygger minst hälften hyreslägenheter på kommunens egen mark når vi alltså inte upp till kommunens eget mål!

För att fler ska ha möjlighet att bo i Nacka behöver vi fler hyresrätter. Det vittnar inte minst den negativa befolkningskurvan om. En blandad och levande stad där alla får plats erbjuder olika boendeformer. Det är inte hållbart att hyresrätter prioriteras bort… Nacka måste på allvar börja bygga bostäder av olika sort!

Sidney Holm, oppositionsråd, MP Nacka
Lisskulla Zayane, 2:a vice ordf. i Socialnämnden, MP Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s