Svenska banker en bromskloss i klimatomställningen

Regn och sol

Med våren kommer solens värmande strålar och många får ny energi. Kanske känner du för att göra verklighet av en lysande idé som legat och grott under vintern? Samtidigt nås du av nyheten att priset på solpaneler för elproduktion nu har sjunkit så mycket att det är ekonomiskt lönsamt att investera i klimatsmart el. Hurra! Du kontaktar banken för att presentera din lysande idé… och det är här som en lönsam investering riskerar att inte bli verklighet beroende på vilka ekonomiska förutsättningar du som bankkund har. Sveriges banker kalkylerar nämligen på ett galet sätt som i praktiken motverkar satsningar på småskalig elproduktion. Bankerna blir därmed en bromskloss i klimatomställningen.

Vi är den sista generationen som har möjlighet att stoppa klimatförändringen innan den går för långt, men då måste vi agera nu! Hälften av Sveriges befolkning bor i ett eget hus så potentialen för lokal småskalig elproduktion på egna hustak är enorm. För alla med ett bra solläge är det ekonomiskt lönsamt att installera solpaneler på sitt tak, oavsett var i landet man bor. Satsningar på alternativa energikällor är också en nödvändighet om vi ska lyckas rädda klimatet.

En bidragande faktor till lönsamheten för solel är att den grönröda regeringen skjutit till mer pengar till det statliga investeringsstödet och genomfört vissa regelförenklingar. Det är också på gång att ytterligare förkorta och förenkla processen för de som vill börja tillverka sin egen el via ett nytt ROT-avdrag, ett särskilt sol-ROT-avdrag.

Eftersom en solcellsanläggning idag är ekonomiskt lönsam och sänker den totala boendekostnaden, borde inte bankerna ha något skäl att neka någon att låna pengar till en anläggning. Trots detta har bankerna krav på att den som vill låna ska klara av en fiktiv bolåneränta på 6,5 % på hela bolånet, långt över dagens bolåneränta. Detta gör att många inte får låna till en solcellsanläggning.

När det gäller äldre så bor var tredje person över 60 år ensam och har därför en minimal chans att få låna pengar på banken till en solcellsanläggning. Det spelar ingen roll om de hyr ut en del av sin bostad och på så sätt får en högre inkomst eftersom hyresintäkter och andra kapitalinkomster inte får räknas med i bankernas kalkyler.

Att våra storbanker investerar pengar i stora oljepipelines genom känsliga naturreservat på andra sidan jordklotet, samtidigt som de säger nej när svenska hushåll vill investera i förnyelsebar energi är minst sagt ett problem. Faktum är att bankerna på detta vis är en bromskloss som hindrar svenska hushåll att bidra till klimatomställningen.

Sidney Holm (MP) oppositionsråd i Nacka kommun

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s