Temporärt i väntan på det permanenta

Husgrunder

Det finns mer eller mindre grundliga grunder. Tillfälliga modulhus kan stå på plintgrund och blir då billigare och smidigare att uppföra samtidigt som de blir lättare att flytta den dag de kan säljas vidare.

Nacka växer och det bultas och bankas, grävs och grejas. Hela centrala Nacka står inför en enorm förvandling och kommer att ge plats åt nya invånare, arbetstagare och trafikslag. Under tiden som Nacka tar form är det mycket mark som står tom i väntan på bebyggelse. Tillfälliga bostäder kan lösa ett akut problem av bostadsbrist samtidigt som det är smart att utnyttja mark vi kommer att bygga på – men först i ett senare skede. Temporärt i väntan på det permanenta, kan vi säga. Det höll majoriteten av partierna i Nacka med om och gick på Miljöpartiets förslag om att bygga modulhus på mark som annars skulle stå tillfälligt tom.

Nu har de riktiga besluten kring att verkligen också bygga dessa modulhus börjat komma och en del av dem är redan på plats. Tyvärr har verkligheten även bjudit på lite grus i maskineriet: beslut om att sätta spaden i marken har skjutits upp på grund av att för höga byggkostnader presenterats. Men det som är fiffigt med det tillfälliga är att byggprocesser faktiskt kan förenklas och förkortas… och bli förmånligare!

Miljöpartiet ser att vi framöver behöver ta fram mer realistiska kalkyler som tar hänsyn till modulhusens enklare uppförande och att de faktiskt har ett andrahandsvärde. Om vi till exempel bygger modulhus på en enkel plintgrund slipper vi kostsam grundläggning. Det blir också billigare att iordningsställa marken för kommande bebyggelse. Moduler som står på plintgrund har även ett högre andrahandsvärde och är lättare att flytta på än de som står på annan grund. Om vi inte tar hänsyn till allt detta när vi ska fatta beslut om att bygga modulhus så kan det bli så att vi väljer bort bra och billigare lösningar för andra i praktiken dyrare och sämre alternativ.

När verkligheten knackar på dörren behöver vi skynda på bultandet och bankandet så att vi kan erbjuda fler tillfälliga bostäder i väntan på morgondagens färdigbyggda Nacka.

Sidney Holm, oppositionsråd, MP Nacka
Lisskulla Zayane, 2:a vice ordförande i Socialnämnden, MP Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s