Det som gäller för några ska gälla för alla

Henkan

Det som gäller för dig ska gälla för mig och det vi beslutar om vårt gemensamma ska vara tydligt och rättvist. Det låter ju som en relationstvist där kommunikationen gått åt skogen men det är faktiskt en uppmaning till den styrande Alliansen i Nacka.

På senaste kommunfullmäktige klubbades en höjning av hyran för marken på Henriksdalsberget med nästan 400 % igenom. Alliansen hade också bestämt att sätta ett pris på berget så att marken kunde köpas loss av de boende. De gav bostadsrättsföreningarna två ”fria” val: att köpa loss marken eller att fortsatt hyra den… men till en rekordhöjning av hyran som vida överstiger den som förra året föreslogs för de dyraste adresserna på Östermalm i grannkommunen Stockholm. Faktum är att vi inte någon annanstans i landet har vi kunnat hitta en så hög höjning, vilket gör Henkan till Sveriges dyraste plats.

Ordet frihet förekom flitigt under debatten i Kommunfullmäktige. Ofta kopplas frihet till möjligheten att välja – eller inte välja – något. Men för att ordet frihet ska få någon betydelse så måste valmöjligheterna vara likvärdiga. Så var inte fallet med de två val henkanborna fick.

Miljöpartiet tycker inte det är ok att föreslå 400 procentiga hyreshöjningar och tala om fria val. Vi menar att det i praktiken är tvångsköp. Vi tycker inte heller det är ok att sätta olika pris för köp av mark och tala om rättvisa: idag betalar villaägare ett lägre pris för att köpa loss sin mark än vad lägenhetsinnehavare får göra.

Nacka saknar bestämmelser om hur hyran av mark ska beräknas när den förhandlas om. Vi har bara kommit överens om hur hyran av mark ska bestämmas när det gäller ny mark. Nacka har heller inga bestämmelser om hur priset för att köpa loss mark ska beräknas.

Vi behöver därför regler för hur vi ska ge våra invånare likvärdiga val. Vi behöver gemensamma regler som gäller för alla både för hyra och för köp av er, vår och alla andra nackabors mark: den kommunala! Det som gäller för några ska gälla för alla. Det är vår uppmaning.

Sidney Holm, oppositionsråd, MP Nacka
Lisskulla Zayane, 2:a vice ordförande i Socialnämnden, MP Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s