Henriksdalsberget – Sveriges dyraste (men friaste?) plats!

Henriksdal

Henriksdal, Sveriges dyraste plats. Där höjer kommunen hyran för marken med 400% men erbjuder samtidigt de boende att köpa loss marken. Friköp kallar Alliansen det. Tvångsköp är vad det i praktiken är eftersom en så hög hyreshöjning gör att köp av marken blir det enda ekonomiskt rimliga.

Frihet, detta vackra ord. Frihet att göra något. Frihet att slippa något. Frihet kopplat till olika val vi kan – eller inte kan – göra.

Ordet frihet förekom flera gånger under senaste Kommunfullmäktige. Ordet frihet kopplas ofta till vilken möjlighet vi har att göra val. Men för ett verkligt fritt val betyder det att valmöjligheterna måste vara likvärdiga. Så var inte med det val som majoriteten i Kommunfullmäktige gav en del av sina invånare, närmare bestämt de boende på Henriksdalsberget.

Ärendet som var uppe gällde bl.a. omreglering av hyran för marken på Henriksdalsberget, den mark som kommunen idag äger och där flera bostadshus står. Nu hade Alliansen bestämt att även sätta ett pris på marken så att den kunde köpas loss. De gav bostadsrättsföreningarna på berget två ”fria” val: att köpa loss marken eller att fortsatt hyra den… men till en hyreshöjning på nästan 400 %.

400%? Oj, var inte det lite att ta i? Jo, det var det. Faktum är att det är en höjning som vida överstiger den som förra året föreslogs för de dyraste adresserna på Östermalm i grannkommunen Stockholm. Inte någon annanstans i landet har vi kunnat hitta en så hög hyra. När de ville göra en mycket lägre höjning i Stockholm slog Alliansen där bakut: en tusenlapp i månaden var för mycket för de boende på Östermalm. I Nacka tycker Alliansen det är rimligt att höja med 1400 kr för en lägenhet på 85 kvm på Henriksdalsberget.

Hur motiverar Alliansen att marken på Henriksdalsberget skulle vara mer värd än marken på Östermalm? Hur motiverar de en högre höjning i ett område där flera av de boende inte skulle ha råd att bo kvar samtidigt som en lägre höjning inte accepteras vid Stureplan, där både de genomsnittliga inkomsterna och lägenhetspriserna är högre? Det varken kunde eller ville företrädare för Alliansen svara på under debatten i kommunfullmäktige. Istället var det ord om friheten ”att äga marken under sitt hus” och att ”ha friheten att göra vad man vill”. Det här blir naturligtvis bara tomma ord när valet i själva verket inte är ett val utan ett tvång att anpassa sig till något som majoriteten redan bestämt i förväg: att det är bäst att köpa loss sin mark från kommunen hellre än att hyra den. Tvånget att anpassa sig till en politik som bygger på att vi inte ska äga saker tillsammans och där ”kommunen” som ägare blir ett skällsord, trots att ”kommunen” ju är vi alla tillsammans och inte någon svart amöba i ett källarutrymme som bara suger åt sig pengar.

”Det är friköp som gäller” sa kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau i talarstolen. Han menade att han inte tyckte att de boende på Henriksdalsberget skulle anta budet om den nya hyran av marken. Varför de boende på Henriksdalsberget skulle betala mer än vad villaägare gör för att köpa loss sin mark teg både han och övriga Alliansen med, trots våra upprepade frågor.

Kanske är det för att fria – och bra – val bara är vissa förunnade… och bor du på Sveriges dyraste plats så hör du inte till denna lyckligt lottade skara!

Sidney Holm, oppositionsråd
Lisskulla Zayane, 2:a vice ordförande i Socialnämnden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s