Kan New York så kan Nacka!

Cinquino traffico

Moderaterna oroar sig för en död stad om vi inte kan parkera framför skyltfönstret (NVP 14/2). Som förespråkare för en stad där människor möts och där fyrhjuliga fordon får kliva tillbaka i gaturummet kan vi tipsa om lite framtidsspaningar om stadsplanering som verkar ha gått M helt förbi. Det sista nya Nacka behöver är bakåtsträvande, omodern och rent ut sagt tråkig stadsplanering!

Är Moderaterna rädda för en stad utan bilar så rekommenderar vi stadsbyggnadsforskaren Alexander Ståhles arbete om framtidens städer. Att avveckla bilen i staden är vad som kommer ske och det stadsplanerare världen över diskuterar menar Ståhle som spår mer plats åt fotgängare och cyklister, inte minst för att bilen tar stora markytor i anspråk.

Vi undrar om gågators betydelse för butikers lönsamhet helt gått Moderaterna förbi? Vilket lyft fick inte Götgatsbacken i grannkommunen när den blev gågata? Och hur populära blev inte sommargågatorna? Är det brist på ”shoppare” på Drottninggatan och är gamla stan en särskilt död stadsdel? Och kan New York kan väl Nacka… Där blev gågatan på Times Square en så stor framgång att den nyligen blev permanent och nya butiker flyttade in samtidigt som hyrorna steg och området fick ett rejält uppsving!

Utvecklingen mot elfordon är naturligtvis inte annat än välkommen (något vi även lyfte i ett inlägg i NVP den 7/2) och vi behöver dem inte minst för att nå miljö- och klimatmål. Alla delar vad gäller kvaliteten på luften vi andas i våra städer beror dock inte på utsläpp som lämnar avgasröret utan utgörs även av partiklar från exempelvis väg- och däckslitage. Med det sagt kommer det naturligtvis alltid finnas de av oss som har behov av bilen – hantverkare, omsorgspersonal, personer som har svårt att färdas med kollektivtrafiken – men vi tror inte att det är majoriteten av nackaborna. Dessutom hör både bilpooler och självkörande bilar framtiden till och en p-ruta framför skyltfönstret blir därmed inte lika viktig.

Miljöpartiet vill se uteserveringar, gågator, parker, breda trottoarer med strosande nackabor och besökare och cyklister i centrala Nacka. Moderaterna tycker att bilar ”bidrar till ett levande stadsliv”, men hur hög mysfaktor har en parkering? Kom igen nu M, satsa på ett Nacka för möten mellan människor, inte bilar… en stad i linje med framtiden!

Sidney Holm, oppositionsråd, Miljöpartiet
Lisskulla Zayane, 2:a vice ordförande i Socialnämnden, Miljöpartiet

En reaktion på ”Kan New York så kan Nacka!

  1. […] Vi behöver skapa ett Nacka med större plats för transporter till fots, cykel och med kollektivtrafiken! Tiden då privatbilen var normen vid stadsplanering tillhör gårdagen. Morgondagen bjuder på bilpooler, självkörande fordon, elcyklar och incitament att röra oss fysiskt istället för bakom ratten. Miljöpartiet i Nacka arbetar för ett samhälle för möten mellan människor där bostäder går före parkeringsplatser, staden planeras flexibelt och gågator är ett levande inslag. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s