Bygg en strandpromenad mellan Hästhagen och Nackanäs!

strandpromenad-hasthagen

Här, längs vägen mellan Hästhagen och Nackanäs, skulle det med en strandpromenad i trä längs vattnet finnas möjlighet att komma närmare sjön och få en säker gång- och cykelväg bl.a. för barn.

Skvalpande, sipprande, droppande. Vatten kan låta på olika sätt. Ljudet av vatten är både lugnande och tankestimulerande visar undersökningar och närheten till vatten är viktigt för vårt välbefinnande. Inte så konstigt att strandpromenader är ett både uppskattade och populära. I Nacka har flera vuxit fram de senaste åren och till exempel är det idag möjligt att promenera längs nästan hela Järlasjön. Strandpromenader är dessutom planerade där sådana saknas runt sjön, utom för en sträcka: den mellan Hästhagen och Nackanäs.

Idag bjuder Ältavägens gång- och cykelbana denna sträcka på både skarpa kurvor och hisnande nedförsbackar där snabba pendelcyklister ofta kommer upp i hastigheter över 50 km/h. Långsammare cyklister och fotgängare får hålla undan samtidigt som mötande tung trafik passerar på vingelavstånd. Möjligen är sträckan där Hästhagens cyklister ansluter till Ältavägen en av Nackas mest olycksdrabbade.

Samhällsplanering ska uppmuntra till rörelse, men att röra sig utan buss eller bil mellan Hästhagen och Nackanäs är en allt annat än munter upplevelse. Ett lite bredare trädäck längs vattnet mellan Hästhagsvägen och Nackanäsbron för gående, joggare och långsammare cyklister – såsom barn – skulle bidra till ökad säkerhet för oskyddade trafikanter samtidigt som denna del av Järlasjön skulle göras tillgänglig för alla kommuninvånare.

Denna vägsträcka är statlig, ligger i Nacka men ägs av Erstavik och förvaltas av Stockholm. Miljöpartiet tycker att Nacka kommun borde ta kontakt med alla berörda parter för att komma överens om utformning och finansiering av en trädäcksförbindelse mellan kvarnen i Hästhagen och Nackanäsbron. Det är dags att sluta cirkeln runt Järlasjön och laga den felande länken mellan Hästhagen och Nackanäs!

Sidney Holm, oppositionsråd
Lisskulla Zayane, 2:a vice ordförande i Socialnämnden

Artikeln i NVP hittar du även här.

En reaktion på ”Bygg en strandpromenad mellan Hästhagen och Nackanäs!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s