Ingenting försvinner… allt finns kvar!

sara-graner-karnkraft

Sara Granérs serieruta om att gräva ned farligt avfall och hoppas lite på det bästa…

Nacka bygger och skapar bostäder, arbetsplatser och nya rum där vi kan mötas. I flera delar av kommunen har det legat mer eller mindre farliga industrier som lämnat avtryck i både mark och vatten. När dessa områden nu ska få ge plats åt nya människor och verksamheter krävs det att de saneras. I en del fall framgår det tydligt vem som ägt en verksamhet och orsakat miljöskadan, i andra fall är det mer oklart eller så har skadan uppkommit för så länge sedan att det inte går att utkräva ansvar.

Inom miljörätten finns det en grundläggande princip att den som förorenar ska betala. I första hand är det verksamhetsutövaren som är ansvarig för sanering av föroreningar men även den som köper en fastighet kan bli betalningsansvarig. Ibland är det oklara ansvarsförhållanden och då får det offentliga rycka in. Det märktes inte minst när kommunen nyligen var tvungen att betala 15-17 miljoner kronor för sanering av förorenad mark på Fisksätra marina. Nu åker kommunen återigen på att betala ett mångmiljonbelopp för att någon annan smiter undan sitt ansvar, denna gång vid Telegrafberget i Kummelnäs.

Det hade varit bra om pengarna till detta hade kunnat tas ur en miljösaneringsfond skapad av alla företag i Nacka som ägnar sig åt någon form av miljöfarlig verksamhet. Idag finns ingen sådan fond men det är aldrig för sent att instifta en. Tyvärr sa Alliansen nej till Miljöpartiets förslag om just en miljösaneringsfond men vem vet, kanske bifaller de förslaget när det slutgiltiga beslutet ska fattas på nästa kommunfullmäktige.

Vad som var en gång var farligt kan saneras och anta en annan form. Där ingen kunde bo kan nya mötesplatser växa fram. Från sulfat- och läderfabriker, oljehamnar och marinor till bostäder, arbetsplatser och grönområden. Vi har alla glädje och nytta av en giftfri miljö och till detta kunde en miljösaneringsfond bidra. Ingenting försvinner – allt finns kvar… Avfall och farliga ämnen försvinner inte men kan anta en ny och ofarlig form.

Sidney Holm
Oppositionsråd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s