Vatten hela dan – är det mat för en vegan?

11296926_746491882139913_879096582_n

Veganmat ger tomma fat

Veckan började med en utmaning: laga mat åt förskolebarn i åldrarna 1-5. Som förälder på ett föräldrakooperativ kan du engagera dig mer eller mindre i barnens vardag, på den förskola mitt barn går lagar föräldrarna all mat. När det nu var vår tur att stå för lunchen började vi genast fundera och planera. Ekologiskt var självklart, men vi landade även snabbt i att vi ville laga vegetariskt… och veganskt!

Att Miljöpartiet vill se mindre av kor och elefanter i Nacka har vi redan tidigare bloggat om. Med detta menar vi att ”rätten” att äta kött i debatten blivit en helig ko samtidigt som animaliska produkters klimatpåverkan kommit att bli en elefant i rummet: vi vet om den men talar inte om den. Nackas styrmodell är frihet under ansvar och majoriteten i Nacka vill inte lägga sig i utan överlåter till enskilda aktörer att bestämma. Hur vi konkret arbetar med våra lokala miljömål och hur vi tänker kring mat och livsmedel i kommunala verksamheter är exempel på sådant som kommunen inte lägger sig i.

Livsmedel har olika klimatpåverkan och ”biffen” är bland de största utsläppskällorna som den genomsnittliga nackabon står för. Vad vi lägger på tallriken spelar med andra ord roll inte bara för hälsan utan även för klimatet. Det är därför Miljöpartiet tycker att det viktigt att arbeta med den mat som serveras i kommunal regi: som stor inköpare och ”tillagare” av mat kan vi faktiskt tillsammans göra skillnad! Det är också hos barn och unga som goda vanor grundläggs och förändring kan ske.

Vi har länge arbetat för att skärpa upphandlingskraven vad gäller livsmedel och vi vill också att pedagogiska måltider – där de vuxna kostnadsfritt äter tillsammans med barnen på betalad arbetstid – ska vara en rättighet bland annat för det ger tillfälle att prata om mat och livsmedel, deras ursprung och klimatpåverkan. Nu vill vi också ge Nackas bespisningspersonal – i såväl kommunala som privata verksamheter – möjlighet till vidareutbildning i klimatsmart mat. Hur kan personalen tänka nytt vad gäller inköp och tillagning av mat? Hur kan vi arbeta mot matsvinn? Hur kan vi arbeta med att minska det klimatavtryck vi avger via tallriken och arbeta för Nackas miljömål?

Att satsa på personalen har i andra kommuner visat sig leda till nytt tänk och förändring. Biffen kanske inte längre behöver vara en helig ko och vi kan genom ny kunskap slippa elefanter i rummet.

Vad jag lagade för veganskt till förskolebarnen en tisdag som denna? Toskansk, ekologisk ribollita. Där ingick visserligen vatten men också god olivolja, svartkål, vita bönor, tomater, selleri, morötter och bröd. Samtliga goda ingredienser som ”även en vegan” kan äta!

Desha Svenneborg
Ersättare i Nacka Kommunfullmäktige

En reaktion på ”Vatten hela dan – är det mat för en vegan?

  1. Bra skrivet Desha!
    Hoppas att folk fattar snart vart vi är på väg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s