Nacka kan gå bättre än bra!

budget-blogg

Bostadssituationen är det som oroar mest enligt återkommande undersökningar. I Nacka saknar vi medborgare i 20-årsåldern. Nackaborna växer upp här och kommer tillbaka när de är 30 +. Däremellan är kommunen helt enkelt för dyr att bo i då här saknas hyresrätter. Alliansens val att inte ha ett kommunalt bostadsbolag slår mot alla som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden och bidrar till ett uppdelat Nacka där långt ifrån alla kan bo.

Mycket i den styrande majoritetens budget är bra och därför väljer Miljöpartiet
att behålla alla Alliansens satsningar. Utöver detta lägger vi ytterligare 44 miljoner kronor på olika välfärds- och miljösatsningar. De senaste åren har det effektiviserats och omprioriterats mycket i kommunens olika verksamheter för att kontinuerligt sänka kostnaderna. Bra arbete har visserligen gjorts men förr eller senare nås en gräns där ytterligare besparingar riskerar att leda till sämre kvalitet. Under 2017 vill vi därför stanna upp, lyssna inåt den egna organisationen, analysera hur de senaste årens besparingar har slagit och utifrån detta gå vidare.

Miljöpartiet väljer att inte sänka skatten med motsvarande en kaffe med påtår. 28 kronor är nämligen vad en 10-örig skattesänkning motsvarar för den genomsnittliga nackabon. Miljöpartiet väljer att göra en ytterst moderat höjning av skatten med 1 öre och därigenom stärka de gemensamma resurserna med 31 miljoner för att möjliggöra satsningar särskilt på förskola och förskoleklassen, socialtjänsten, äldres hälsa och nyanlända nackabor. Vi väljer att prioritera miljö och klimat och inför framtiden stå socialt, ekologiskt och ekonomiskt starka. Sammanlagt satsar Miljöpartiet 32,1 miljoner kronor mer på välfärden och 9,3 miljoner mer på miljö- och klimatsatsningar än Alliansen. I de olika nämnderna satsar vi 44 miljoner kronor mer än den styrande majoriteten, satsningar som kommer nackabor och olika verksamheter tillgodo.

Det går bra för Nacka. Just därför har vi råd att investera i ett mer jämlikt samhälle. Vi har råd att inte uppmana till effektivisering inom egen verksamhet. Vi har råd att investera för framtiden, i våra barn och unga. Satsa på våra äldre och på våra nackabor som behöver samhällets stöd att finna vägen till bostad och arbete. Satsa på miljö- och klimatarbete. För att Nacka ska gå bättre än bra!

Vårt budgetförslag hittar du här!

För fullmäktigegruppen
Sidney Holm, oppositionsråd och språkrör
Lisskulla Zayane, 2:a vice ordförande i Socialnämnden och språkrör

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s