En kväll med Polarna

polrna-blogg

Stark utan knark är ett projekt som drivs där även Polarna är med i arbetet för ett drogfritt Nacka.

Förra helgen följde jag – Lisskulla – med Polarna i Nacka.

Polarna Nacka är kommunens uppsökande verksamhet. Under helgkvällar och ungdomshelger rör de sig ute bland ungdomar för att skapa trygghet och verka mot kriminalitet och droger. Ungdomar och föräldrar är varmt välkomna att ringa på fredagar och lördagar mellan klockan 20.00- cirka 02.00.

Polarna Nacka består av fem vuxna ungdomssamordnare och cirka 20 Nackaungdomar i åldrarna 17-19 år. Målet är att visa ungdomar som förebilder och en positiv kraft i samhället samt öka ungdomsinflytandet i kommunen. De samverkar med skolor, fritidsgårdar, nattvandrare, polis, räddningstjänst, socialtjänsten, religiösa samfund och politiker.

Jag träffade kvällens gäng på Planiavägen; Tobias, Daniel och fyra ungdomar. En av ungdomarna var under arton år och måste av det skälet vara hemma senast vid midnatt, något som är viktigt att det hålls. Ungdomarna fick olika uppgifter, två fick varsin mobiltelefon för att svara i inkommande samtal, en ansvarade för sjukvårdsväskan och den fjärde tog ”paddan” för att dokumentera kvällens händelser, telefonsamtal och utryckningar, hemkörningar m.m. Polarna har en minibuss med rödljus som de sätter på när de möter ungdomar, som en hälsning.

Just denna kväll var alla ungdomsgårdar stängda på grund av ett event som kommunen höll på Dieselverkstan för ungdomar och all personal var där. Vi åkte dit med Polarbilen, alla hade fina röda jackor med Polartexter och ungdomarna gula reflexbyxor så att det tydligt syns att de jobbar.

Ca 300 ungdomar var inne i Dieselverkstaden och alla fick blåsa i ett ”rör” varje gång de varit utanför dörren för att kontrollera att de inte hade druckit någon alkohol. Många ungdomar kom fram till oss och för att hälsa, de flesta Nackaungdomarna känner igen Polarna.

Under kvällen fick vi samtal från olika hörn och verksamheter i kommunen. Det visar hur kända Polarna är och att det inte bara är ungdomar och föräldrar som känner till dem utan att även andra vänder sig till dem. Vi hjälpte berusade ungdomar att komma hem säkert till väntande och tacksamma föräldrar. Även några ungdomar som var 13 år gamla fick skjuts hem i natten när festligheterna på Dieselverkstaden var över. Eftersom klockan hann bli midnatt så fick en av Polarungdomarna också ta taxi hem eftersom hen var under 18 år. Ungdomar kom tryggt hem och jag själv blev avsläppt i Älta.

Polarna gör ett bra och viktigt arbete och vi har tur som har dem i Nacka och de ungdomar som var med under kvällen var fantastiskt proffsiga i arbete och bemötande. Det skulle vara intressant att se hur andra kommuner där Polarna inte finns arbetar. Kanske blir det ett till studiebesök? Isåfall kan ni vänta en uppdatering här på bloggen!

Lisskulla Zayane, 2:a vice ordförande i Socialnämnden och språkrör MP Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s