Ett år utan bil, ett Nacka utan bil?

snobil

Att låta bilen stå i regn och rusk men även när snön ligger tjock, det är utmaningen i projektet ”Ett bilfritt år”.

Det är kul när du kan påverka. Inte för att makt berusar men för att du kan se en idé få gehör hos andra och hur demokrati får genomslag i praktiken. När du lagt förslag och sitter i opposition så röstas dessa vanligtvis ner. Ibland bifalls de och blir verklighet. Andra gånger bifalls de inte men du har i alla fall sått ett frö och idén gror och genomförs i alla fall… fast det inte syns utåt.

förra kommunfullmäktige debatterades en motion från Miljöpartiet som handlade om att Nacka kommun i ett projekt skulle utmana fem nackafamiljer att testa på ett bilfritt år. Genom att testa på att leva utan bil kunde fler uppmuntras att gå över till hållbara transportlösningar och det kunde visa vilka enorma vinster det skulle innebära och vilka förändringar av staden som skulle kunna åstadkommas.

Ett års pendling med elcykel har lägre klimatpåverkan än en enda dags pendling med bil. Dessutom tjänar den som cyklar oftast både tid och pengar. Vi föreslog att fem frivilliga barnfamiljer i Nacka gratis skulle få förfoga över elcyklar, elmopeder och mindre fyrhjuliga elfordon. I utbyte skulle familjerna förbinda sig att gå ”all in” och använda sina elfordon året runt både i regn och rusk och sedan blogga om sina erfarenheter.

Genom projektet kunde vi studera hur beteendet förändrades hos de familjer som bytte ut bilen mot lätta elfordon. Sedan kunde vi utifrån erfarenheterna från familjernas bilfria år se hur vi bättre kan planera kommunen utifrån transporter med små elfordon. Genom att synliggöra satsningen kunde vi sedan inspirera andra till att välja bort bilen men även inspirera de som bygger exempelvis bostäder i Nacka att tänka nytt vad gäller sätt att resa.

KTH har en forskningsgrupp för design och hållbar utveckling på KTH som heter Green Leap. Deras övergripande mål är att verka som en katalysator för förändring genom att engagera design i hållbar utveckling. Under 2014 startade de upp projektet Ett bilfritt år i Stockholm och vi föreslog att Nacka kunde utgå från och utveckla detta.

I debatten i kommunfullmäktige tyckte inte Alliansen att detta var varken en bra idé eller något som behövdes. Det var ju bara att ”höra med några studenter” om hur det är att leva utan bil eftersom de ofta cyklar och åker kollektivt, menade exempelvis Moderaterna. Men kanske sådde vi ett frö ändå? Den 7 oktober är nämligen en av forskarna som arbetar med projektet ”Ett bilfritt år” inbjuden till Nacka för att berätta om detta. Det är Miljömålskommittén som särskilt mot bakgrund av våra lokala miljömål bjuder in politiker och anställda i Nacka stadshus att lyssna till forskaren.

När vi bygger ny stad med bostäder, arbetsplatser och infrastruktur behöver vi tänka i nya mönster från början. Att testa nytt, utvärdera, uppmuntra och inspirera till nya färdsätt är en viktig del av detta. Förhoppningsvis kan föreläsningen om projektet ”Ett bilfritt år” inspirera så pass mycket att Nacka bestämmer sig för att testa. Då har Miljöpartiet verkligen gjort skillnad… vår oppositionsroll till trots!

Sidney Holm, oppositionsråd
Lisskulla Zayane, 2:a vice ordförande i Socialnämnden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s