Flexibelt var ordet!

ladcykeln

Vi hittar ständigt nya sätt att resa. Som här, med både lastlåda och elmotor. Att erbjuda nya lösningar för att resa borde uppmuntras – inte motarbetas.

Vad sägs om att bo i ett hus med lite billigare bostäder, cykelparkeringsplatser med möjlighet att både fixa och tvätta cykeln, bilpool med rabatt på medlemskapet, SL-kort gratis under ett år… Du får tyvärr inget garage i två plan men eftersom lägenheten ligger centralt har du både bussar och affärer runt knuten.

Det låter ju som en fin inledning till en mäklarannons men det är faktiskt vad ett byggbolag föreslår för några lägenheter de vill bygga i Ektorp – men som Alliansen tydligt tagit ställning emot. Bolaget i fråga har kommit med dessa kreativa och innovativa lösningar för att inte behöva bygga 0,8 parkeringsplatser per lägenhet, något som blir både krångligt och dyrt. Eftersom hälften av lägenheterna dessutom är mindre ettor på 28 kvadrat är det många personer utan bil som flyttar in där, som studenter och ungdomar. En halv parkeringsplats per lägenhet kunde räcka tyckte byggbolaget.

I debatten om hur många parkeringsplatser vi behöver i Nacka menar vi i Miljöpartiet att vi måste planera för ett Nacka med fokus på människor, inte bilar. Därför vill vi att parkeringstalen, d.v.s. hur många p-platser som måste byggas tillsammans med nya hus, ska vara flexibla beroende på var någonstans i kommunen det byggs. I centrala lägen där kollektivtrafik och andra kommunikationer är bättre utbyggda behöver den privata bilen inte ges lika stor plats.

I debatten om hur många parkeringsplatser vi behöver i Nacka menar Alliansen att de gärna ser flexibla lösningar. I verkligheten arbetar de emot flexibilitet och vill inte att byggbolag ska kunna föreslå åtgärder som bilpool och SL-kort för att slippa bygga så många dyra p-platser.

I ett samhälle där nya lösningar kommer att förändra våra resvanor behöver vi bygga så att vi enkelt kan ställa om och inte stå där med oändliga parkeringsytor. Att sitta fast med en bestämmelse om nästan en hel parkeringsplats per nybyggd lägenhet är både dumt och kortsiktigt. 15 000 nya bostäder får plats i Nacka men blir det också 15 000 nya bilar så blir det trångt.

En modern och framåtblickande stad välkomnar nya lösningar som gör det möjligt att välja bort bilen. Synd att Alliansen på ett så omodernt sätt argumenterar emot detta.

Sidney Holm, oppositionsråd, MP Nacka
Lisskulla Zayane, 2:a vice ordförande i Socialnämnden, MP Nacka

En reaktion på ”Flexibelt var ordet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s