Bilar eller bostäder – vilket behöver Nacka mest?

Cinquino traffico

Även små bilar tar plats. Och att subventionera parkeringsplatser men inte bostäder – som Alliansen gör – är inte rätt anser Miljöpartiet.

I Nacka vill Alliansen varken se kommunala bostadsbolag eller bygga billigare hyresrätter som fler har råd att bo i. Vad Alliansen däremot gärna arbetar för är billiga parkeringsplatser, trots att bilar tar stor plats, bidrar till klimatförändringen och en dålig närmiljö. Det senaste exemplet ser vi i Orminge där byggandet av nya infartsparkeringsplatser just nu diskuteras. Där vill den styrande majoriteten subventionera genom att ange ett maxpris som fås tas ut i parkeringsavgift. Det ska inte få kosta mer än 30 kr/dag att parkera bilen i ett parkeringshus, annars kanske folk inte har råd att ta bilen. Det betyder att en yta motsvarande en tvårumslägenhet på 60 kvm hyrs ut till bilägare för 2160 kr i månaden.

Att subventionera bilar men inte bostäder på detta sätt leder varken till ett hållbart eller särskilt trevligt Nacka. På en vanlig parkeringsplats tar varje bil i genomsnitt 25 kvm i anspråk, en yta som skulle kunna användas till något mycket bättre. Självklart behövs bilen eftersom vi under en lång tid byggt in oss i ett samhälle där den egna bilen blivit en viktig del av vardagen, men när vi nu ska bygga ett nytt Nacka vill vi i Miljöpartiet förändra detta och bygga bort bilberoendet så långt det går. Planerar vi rätt från början är det färre som har behov av en egen bil.

Bilåkandet har under lång tid varit subventionerat på olika sätt och bilen som privat transportmedel är något vi alla vant oss vid. När bostäder byggs måste dessvärre även de som inte har bil vara med och betala för parkeringsplatser via högre hyror/månadsavgifter. Att bilister själva helt plötsligt skulle behöva betala fullt ut för sina kostnader är främmande för många. Tyvärr vill många politiska partier i Nacka fortsätta som tidigare och subventionera privatbilismen. Självklart finns det ett samband mellan pris och efterfrågan och fler och billigare p-platser gör att fler tar bilen. På samma sätt skulle fler och billigare hyreslägenheter leda till att fler kan hyra en egen bostad. Nacka måste ta sikte mot framtiden och sluta subventionera p-platser på bekostnad av bostäder.

Miljöpartiet i Nacka vill se fler billiga hyreslägenheter – inte fler billiga p-platser.

Sidney Holm, oppositionråd och språkrör, MP Nacka
Lisskulla Zayane, 2:a vice ordförande i Socialnämnden och språkrör, MP Nacka

En reaktion på ”Bilar eller bostäder – vilket behöver Nacka mest?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s