FINNB-skyltens återkomst?

Finnboda

Mellan springorna i skjulet kunde den skymtas…och nu har även kommunen fått upp ögonen för den: FINNBODA-skylten. Möjlighet finns alltså för den att återkomma till området.

KvarnholmenFinnbodaSaltsjöqvarn är ett av Nackas mest expansiva områden. Av industrimark med kvarnar, pastafabriker och båtvarv blir det nu bostäder och lokaler. Gammal industrihistoria går i graven och nytt liv tar plats. Men vi är ingenting utan vår historia så att ta tillvara och minnas det som en gång fanns ger både mervärde och karaktär åt en plats.

Som vi tidigare skrivit om här på bloggen så kröntes ingången till Finnboda Varv som låg här av en neonskylt. Den monterades ned när varvet stängde igen. Nu har Finnbodaskylten hittats: dvs. den låg mycket riktigt nedmonterad i det gamla skjulet intill gångvägen vid vattnet mellan Finnboda och Saltsjöqvarn. Miljöpartiet lyfte för snart ett år sedan i Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott frågan om skylten kunde tas om hand av kommunen och möjligen återfå sin forna glans. Eftersom övriga partier höll med inleddes det sökande som nu alltså har avslutats.

Tack vare detektivarbete av kommunens tjänstepersoner hittades och kontaktades ägaren till skjulet som tyckte idén om att låta skylten ”återuppstå” lät spännande och gav kommunen tillåtelse att ta den tillvara. Av de ursprungliga bokstäverna i FINNBODA visade det sig dock att endast FINNB fanns kvar. Offerter har nu tagits in över vad en restauration kan kosta.

Hur och i vilken utformning skylten kan återkomma till området återstår nu att se. Att sökandet överhuvudtaget inleddes är tack vare det faktum att vi väckte frågan i Kommunstyrelsens utskott. Formellt kan ärenden väckas via de folkvalda i nämnderna eller direkt via medborgarna via s.k. medborgarförslag Har du några tankar eller idéer är det bara att pränta ned dem och lämna in till kommunen. Stadsutveckling – precis som politik – tillhör alla oss Nackabor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s