Dags att återvinna vid dörren i Nacka

sopnedkastI en modern stad återvinns det mesta av avfallet med enklaste möjliga medel. I en modern stad ska det inte krävas bil för att kunna sortera kartong, papper, plast och andra förbrukningsvaror. Det borde vara enkelt för hushållen att källsortera och lämna ifrån sig förpackningsavfall och returpapper. Att göra det enklare att källsortera skulle öka återvinningen och leda till en högre grad av materialåtervinning. Det är på tiden att erbjuda fastighetsnära avfallsinsamling här i Nacka till de hushåll som så önskar. Miljöpartiet har därför lagt en motion om att kommunen ska erbjuda fastighetsnära avfallsinsamling, något som redan testats, utvärderats och idag görs i ett flertal andra kommuner i Sverige.

Att erbjuda avfallskärl med flera fack för sortering ”hemma vid grindstolpen” borde vara något som är självklart i ett Nacka med många en-, tvåfamiljs- och fritidshus. Det är dessa, tillsammans med en del flerfamiljsbostäder, som i dagsläget är hänvisade till de återvinningsstationer som finns runtom i kommunen för att återvinna bl.a. papper, kartong, plast, metall och glas. Vissa saker är – även sett till vikten – lättare att återvinna än andra, men de flesta är beroende av bil för att kunna återvinna. Återvinningsstationerna är dessutom ökända för att ofta vara skräpiga. Nacka är heller inte den kommun som är bäst på att återvinna förbrukningsmaterial. Branschorganisationen Avfall Sverige sammanställer årligen rapporter med statistik över avfallet i Sverige och där hamnar Nacka på plats 17 i listan över bästa miljökommun sett till bland annat andel återvunnet material.

Möjligheten att återvinna matavfall som finns i Nacka sedan några år tillbaka är ett steg i rätt riktning men vi behöver göra mer. Precis som med matavfallsåtervinningen skulle deltagande kunna vara frivilligt men med en kraftig rabatt på avfallstaxan. Just nu pågår en nationell utredning om vem som ska ha ansvaret för förpackningsinsamlingen; tillverkarna eller kommunerna. Oavsett vad denna utredning kommer fram till så borde Nacka vara i framkant vad gäller källsortering och underlätta för medborgarna att bidra till ökad återvinning. En modern stad strävar ständigt efter att lämna ett så litet ekologiskt fotavtryck som möjligt – även vad gäller förbrukningsmaterial. Det har vi dessutom som lokalt miljömål i form av ett konkret mål om minskad mängd hushållsavfall per invånare.

Åsa Marnell, ledamot i kommunfullmäktige, Miljöpartiet Nacka
Per Chrisander, ledamot i kommunfullmäktige samt i Natur- och trafiknämnden, Miljöpartiet Nacka
Lisskulla Zayane, ledamot i kommunfullmäktige samt språkrör, Miljöpartiet Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s