En grön stadspark istället för en asfalterad bilväg?

Kyrkviken

I Kyrkviken skulle reningsbassänger i vattnet kunna undvikas om kommunen istället valde att se över användningen av Järlaleden och Värmdövägen. En grön och livfull stadspark skulle istället kunna anläggas i viken.

Kyrkviksparken – en grön oas med caféer, stadsodling, badplats och utrymme för lokala marknader, liv och rörelse? Det skulle faktiskt kunna bli verklighet om kommunen ser över användningen av marken längs Kyrkviken, mellan Ekudden och Sickla köpkvarter.

Idag går det två bilvägar på var sida om Saltsjöbanans väl tilltagna banvall: Järlaleden och Värmdövägen. Om den dubbelspåriga banvallen istället byggdes om till en tvåfilig vägbana med nedsänkta spår så skulle marken kunna utnyttjas mer effektivt. Där banvallen idag går skulle både Saltsjöbanan och Järlaledens bussar kunna samsas om utrymmet samtidigt som biltrafiken förbi Kyrkviken skulle gå på Värmdövägen istället. Ett Saltsjöbadståg på nedsänkt räls skulle dessutom rulla betydligt tystare än idag vilket är en fördel när vi ska förtäta och skapa stad i centrala Nacka.

Kyrkviken skulle kunna bli ett område helt fritt från biltrafik och förvandlas till en naturskön mötesplats. Här kan kommunen anlägga en stadspark som på ett naturligt sätt renar förorenat dagvatten på sin väg ner mot Kyrkviken. Området med sitt perfekta söderläge och mikroklimat är en utmärkt plats för en modern och vacker park.

Miljöpartiet lyfte i våras frågan i kommunfullmäktige och vill att kommunen tar kontakt med SL för att undersöka möjligheterna till kollektivtrafikkörfält på delar av Saltsjöbanan i centrala Nacka. Miljöpartiet vill att centrala Nacka ska bli en mötesplats för människor – inte för bilar.

Sidney Holm, språkrör och oppositionsråd
Lisskulla Zayane, språkrör och andra vice ordförande i Socialnämnden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s