Nacka behöver en ny superdirektör med miljö för ögonen

1551606_10152735729021467_2060295984135456767_n

För att nå mål krävs ofta medel. Åtminstone blir det mer effektivt så. För att nå Nackas miljömål menar Miljöpartiet att det krävs styrmedel och att en ”supermiljödirektör” leder detta arbete.

C och M är förvånade över Nackas miljöranking i tidningen Aktuell Hållbarhet (NVP 5/7). Vi i Miljöpartiet är inte lika förvånade – mål utan medel leder sällan någon vart. Nacka kommun har sedan några år tillbaka sex egna lokala miljömål. I arbetet med att uppnå dessa mål har konkreta mätbara delmål som ska visa hur Nacka ligger till satts upp. Det är Kommunstyrelsen som följer upp dessa och det är upp till varje nämnd att arbeta och föreslå åtgärder för att nå dit. Tanken är även att miljömålen ska gälla för alla verksamheter i kommunen och beröra alla delar av samhället – från politiska nämnder till enskilda Nackabor.

Hur det konkret arbetas med målen är dock upp till varje enskild enhet och verksamhet. Det är helt i linje med den s.k. ”Nackamodellen” enligt vilken frihet under ansvar gäller och där det bara är att hoppas på att arbete görs utefter var och ens goda samvete och vilja. Miljöpartiet ifrågasätter denna styrmodell och detta sätt att arbeta och menar att vi istället skulle vi behöva ta ett gemensamt ansvar.

I det material som finns kring miljömålen beskrivs målet om minskad klimatpåverkan från konsumtion som det som kommer vara svårast att uppnå. Samtidigt är det just här som de största utsläppen av växthusgaser i Nacka sker och för att vända trenden behöver vi arbeta tillsammans – såväl målmedvetet som tydligt.

Miljöpartiet anser därför att det krävs en miljömålsdirektör med ett övergripande ansvar för att nå upp till klimat- och miljömålen. Miljöprogrammet och miljömålen berör så många olika verksamheter och har behov av någon som koordinerar arbetet. Miljöpartiet vill se en ny ”superdirektör” med både piskor och morötter i sin verktygslåda som kan leda arbetet mot en hållbar kommun och en framtida hållbar stad. För det är miljömålen och Nackaborna värda!

Sidney Holm, språkrör och oppositionsråd, MP Nacka
Louise Ollivier, gruppledare KF och ersättare i Kommunstyrelsen, MP Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s