Ung i Nacka – en demokratisk plattform för skolelever

10533761_10152162392176467_6842487803766041165_n

Fred, frihet och demokrati hänger ihop i allra högsta grad. Att unga deltar och har inflytande i samhället och demokratin är viktigt då de är framtidens bärare av båda delarna. 

Sommaren är här och med den tankar om hur de lediga veckorna ska spenderas. Många skolelever funderade säkert redan i våras på möjligheten att sommarjobba. Bland annat erbjuder Nacka kommun några ungdomar att som sommarjobb delta i projektet ”Ungt inflytande” där de under ledning av tjänstepersoner i stadshuset arbetar med olika uppdrag som ska utveckla kommunens arbete. Arbetet med ”Ungt inflytande” har varit framgångsrikt och Miljöpartiet ser möjlighet att utveckla och permanenta det till att inte bara vara ett ”sommarjobb”.

Det finns idag kommuner som arbetar med demokratiprojekt och utveckling där unga startar och driver projekt och får stöd och hjälp från kommunen. Miljöpartiet föreslår att liknande initiativ tas här. Nacka skulle kunna ha ett forum på kommunal nivå med representation via skolornas elevråd. Forumet skulle ha en egen budget för att förverkliga sina egna idéer och på så sätt delta i kommunens utveckling och kunde under skolåret vara en förening under Nacka kommun med insyn och delaktighet i kommunens arbete.

Nacka ska bli bäst på att vara kommun och för att nå dit måste vi våga: våga göra och våga testa och våga ge möjlighet till kommunens unga att vara delaktiga. Allt enligt visionen om öppenhet och mångfald där vi är öppna för att testa nytt och engagera fler kommuninvånare för större mångfald. Miljöpartiet föreslår att Nacka kommun tillsammans med elever via skolornas elevråd startar upp ett oberoende forum för demokrati och delaktighet. Ett projekt som inte bara skulle vara igång under sommarlovet utan finnas hela året – precis som demokratin.

Pascal Mafall Fall, 2:e vice ordförande i Mångfaldskommittén, MP Nacka
Lisskulla Zayane, språkrör, MP Nacka
Sidney Holm, oppositionsråd, MP Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s