Riktiga miljökrav ställer krav på ekologiskt

11296926_746491882139913_879096582_n

Ekologiskt i maten – tomt på faten. Vi är vad vi äter och det gäller särskilt våra yngre medborgare som via besprutade livmedel får i sig onödiga mängder gifter.

Sommarlovet är här. Då slipper Nackas barn kanske få i sig onödiga mängder gifter via maten i skolor och förskolor. Att Nacka ska ställa krav i upphandlingen är något Miljöpartiet arbetat för i flera år. Kul att Centerpartiet nu verkar inne på samma spår (se artikel i NVP 14 juni). En kommun får mycket riktigt inte ställa krav på produkters ursprung, men det är fullt möjligt att ställa krav på kvalitet. Rent konkret betyder det att en märkning som indikerar att en vara är lokalproducerad (och därmed markerar ursprung) inte är möjlig att ställa som krav. Däremot är erkända miljömärkningar som t.ex. Svanen och Kravmärkt möjliga att kräva då dessa är kvalitetsmärkningar. Miljöpartiet har tidigare påpekat detta bl.a. i debatten om vilka miljö- samt sociala hänsyn vi kan kräva i upphandlingar vad gäller samtliga livsmedel – inte enbart kött!

Att ta reda på livsmedelskvalitet i Nackas kommunala verksamheter har visat sig lättare sagt än gjort: Miljöpartiet ställde för flera månader sedan konkreta frågor till samtliga leverantörer men vi har enbart fått återkoppling från en del. Stor del av denna återkoppling har varit allt annat än rolig läsning för den som bryr sig om vad exempelvis våra barn får i sig i förskola och skola.

Det är ett problem att Nackas lokala miljömål saknar (styr)medel för att uppnås. Målet om giftfri miljö innehåller även mål för ekologisk mat i kommunens verksamheter. Här beskrivs hur 50 % av maten som upphandlas till kommunens verksamheter redan år 2020 ska vara ekologisk. År 2030 ska andelen ha stigit till 75 %. Dit har vi en väg kvar: år 2015 var det exempelvis endast 12 % av de totala inköpen av frukt och grönt som var ekologiska.

Miljöpartiet har efter månaders väntan och påminnelser om att vi vill se statistik från samtliga leverantörer som kommunen har avtal med nu gett upp. Vissa leverantörer var snabba på att svara, andra har inte alls återkopplat. Vad gäller köttprodukterna var svaret att det inte var helt lätt att få fram och sedan har vi inte hört något mer. Leverantörerna verkar med andra ord inte ha koll på vad för typ av kött som har levererats till Nacka.

Vad gäller området frukt och grönt är det oroväckande många förskolor och skolor som förra året köpte in färre än 20 % ekologiska frukter och grönsaker. Tittar vi bland de kommunala verksamheterna med låga inköp av ekologisk frukt och grönt och jämför en sådan vara som banan så ser vi skrämmande låga siffror. Banan är ett mycket besprutat livsmedel och det gör stor skillnad på flera nivåer om den byts ut till att vara ekologisk.  Som exempel kan nämnas att en förskola under 2015 köpte in blott 19 kg ekobananer medan motsvarande siffra för icke ekobananer var 446 kg. Onekligen finns det lite att jobba med för att nå målen om 50 % respektive 75 % ekologiskt.

Centerpartiet vill dock inte tvinga någon att servera giftfri mat – det ska vara valfritt. Enligt Nackas styrmodell är det nämligen frihet under ansvar som gäller och beslutet om vad som får ligga på tallriken ska därmed inte fattas politiskt. Tyvärr har det visat sig otillräckligt att överlämna ansvaret till enskilda aktörer och detta syns inte minst i statistiken över andel ekologiska livsmedel som serveras. Miljöpartiet står bakom de nya hårdare kraven men vi menar också att en ny hårdare styrning för att nå upp till våra mål krävs. Nacka behöver lämna modellen med frihet under ansvar och endast erbjuda giftfria livsmedel i utbudet – annars riskerar målet om ekologisk mat bli bara ännu en papperstiger!

Lisskulla Zayane, språkrör och 2:e vice ordförande i Socialnämnden, MP Nacka
Sidney Holm, språkrör och oppositionsråd, MP Nacka

En reaktion på ”Riktiga miljökrav ställer krav på ekologiskt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s