Ska bilar eller människor dominera i en modern stad?

Cinquino traffico

Det var en gång en stad som planerades enbart efter bilen, ty däri låg framtiden. Men i en modern stad med många fler människor behöver vi tänka om. Därför är det högst omodernt att Alliansen planerar för 16 000 nya bilar i centrala Nacka. Foto: Marco Di Pietro

 

Nackas centrala delar ska förtätas och bli mer stadslika. Naturligtvis måste vi sträva efter att det ska bli så bra som möjligt, allt enligt mottot ”vi ska vara bäst på att vara kommun”. För att bli bäst måste vi ligga i framkant, vara innovativa, bygga modernt och hållbart. Alla invånare måste trivas samtidigt som staden på bästa sätt ska bidra till en bättre värld både miljö- och klimatmässigt. Att då planera så mycket utifrån bilen känns varken särskilt modernt eller hållbart. Alliansen vill att det ska beredas plats för nästan en bil per ny lägenhet plus en massa extra för alla nya arbetsplatser. 16 000 nya bilar i centrala Nacka ger inte uttryck för en modern stad i framkant.

Miljöpartiet vill inte tvinga byggherrarna att bygga fler parkeringsplatser än de själva vill bygga. Mindre utrymme för bilar blir mer plats för människor, men det blir också billigare att bygga och ger en trevligare närmiljö. I centrala Nacka med tunnelbana och väl utvecklad kollektivtrafik behöver inte privatbilismen ta lika stor plats som förr.

Nya gatan vid Nacka Forum har nu börjat markanvisas för bebyggelse och Miljöpartiet anser att kommunen kräver på tok för många parkeringsplatser av byggherrarna. Eftersom alla p-platser måste sprängas ner under husen av platsbrist fördyras produktionen, höjs hyrorna och försvåras möjligheterna att nå både de globala och de lokala miljömålen. ”Nya gatan” har ett väldigt centralt läge med både busstrafik, Saltsjöbana, tunnelbana och all tänkbar närservice inom gångavstånd. Miljöpartiet vill därför se att antalet parkeringsplatser mer anpassas efter det centrala läget och att det tydligt vid markanvisningen framgår hur mycket exempelvis bilpoolsmedlemskap, lastcykelpool, kvalitativa cykelparkeringar, boendeparkering på distans eller gratis SL-kort ytterligare kan minska antalet parkeringsplatser.

Sidney Holm, oppositionsråd och språkrör, MP Nacka
Lisskulla Zayane, ledamot i kommunfullmäktige och språkrör, MP Nacka

En reaktion på ”Ska bilar eller människor dominera i en modern stad?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s