Efter regn kommer solsken?

Regn och sol

En klimatanpassningsplan måste ta hänsyn både till regn och solsken, men även till torka, översvämningar, extrem värme och kyla.

April månad var den varmaste som någonsin uppmätts i världen kunde vi läsa för en tid sedan. I Paris stod Seines vatten oroväckande högt förra veckan. I södra Sverige hotar vattenbrist i sommar. I Borgholm på Öland görs den största investeringen genom tiderna när kommunen investerar 113 miljoner i en avsaltningsanläggning för att råda bot på vattenbristen.

Upp-och-ned-vända-världen kan tyckas, men det visar egentligen bara hur utsatta vi alla är oavsett geografiskt läge. Det visar också hur inte bara morgondagens utan även dagens Nacka måste ta hänsyn till olika klimatscenarier. Faktum är att såväl global uppvärmning som klimatförändringar redan är här och Nacka är inte på något sätt undantaget från denna utveckling. Havsnivån kommer att stiga, skyfallen bli kraftigare och torrperioderna längre. Och värmeböljor i all ära, men dessa påverkar samhället så pass mycket att vi behöver en plan för hur vi ska möta dem.

Runt om i landet sker nu i kommuner och landsting åtgärder för att anpassa samhället till ett förändrat klimat. Vi måste planera både kommunikationer och infrastruktur och byggande med hänsyn till ett förändrat klimat. För medborgarna är det dessutom stora ekonomiska värden som står på spel: exempelvis ökar kostnaderna för översvämningar både för försäkringsbolag och enskilda konsumenter.

Nacka behöver identifiera riskområden, öka beredskapen för ett förändrat Nacka och vara beredda på en annorlunda framtid. Miljöpartiet har därför föreslagit att kommunen tar fram en klimatanpassningsplan med syfte att minska väderrelaterade skador och ha en ökad beredskap då de inträffar.

Roger Bydler, ledamot i Miljö- och stadsbyggnadsnämnden samt 2:e vice ordförande i Miljömålskommittén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s