Fler cyklar och färre gifter!

Cyklar skugga fasad 3

Mer cykling och mindre gifter, det blir förhoppningsvis resultatet av senaste kommunfullmäktige. För ovanlighetens skulle så bifölls nämligen två motioner från oppositionen och kommunen ska nu ta till sig Miljöpartiets idéer om möjligheten för kommunanställda att få löneväxla till sig en cykel och om konsumentinformation och rätten att veta produkters innehåll.

Genom att via grön löneväxling erbjuda kommunens anställda en förmånscykel skulle Nacka inte bara bidra till de lokala miljömålen utan även till att fler cyklar. Nacka ska vara bäst på att vara kommun och Miljöpartiet vill att Nacka även ska vara bäst när det gäller hållbar samhällsbyggnad. Att ge exempelvis en kommunanställd lärare möjligheten att löneväxla till sig en elcykel kan förhoppningsvis även göra kommunen till en mer attraktiv arbetsgivare sett till löneförmåner. Kommunen skulle också kunna utveckla upplägget för att än mer premiera den som väljer att cykla till jobbet.

Den andra motionen har även den att göra med Nackas miljömål och hur kommunen genom information kan uppmuntra Nackaborna att ifrågasätta innehållet i de produkter som finns i handeln för att kunna göra miljömässigt bättre val och på sikt få bort de giftigaste produkterna från butikshyllorna. Som konsumenter har vi alla nämligen rätt att veta om en vara innehåller mer än 0,1 procent av en kemikalie som finns med på ”kandidatförteckningen”, den europeiska kemikaliemyndighetens lista över särskilt farliga ämnen. En konsument kan alltså ställa frågan till den butik där hen står i begrepp att köpa en vara och inom 45 dagar få svar från dem och få veta eventuellt giftinnehåll. Ju fler som frågar, desto större press sätts på butiker och tillverkare av varor, och ju färre gifter kommer därmed ut i vår närmiljö.

Små steg mot ett Nacka med fler cyklar och färre gifter togs alltså på senaste kommunfullmäktige. Men det är små steg i rätt riktning och det är roligt att majoriteten av partierna i fullmäktige höll med om att det var bra steg att ta!

Sidney Holm, språkrör och oppositionsråd, MP Nacka
Lisskulla Zayane, språkrör och 2:a vice ordförande i Socialnämnden, MP Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s