”Nackakontakt” för nyanlända barn och ungdomar

kontaktperson

Möjligheten att vara kontaktperson för etablerade och nya Nackabor närmare varandra.

Vid årets majbrasa var det även ett gäng ungdomar som hjälpte till att hålla elden under kontroll. De ropade till varandra på ett annat språk än svenska, skrattade, tog groupies och tittade tillsammans med andra valborgsfirare på lågorna som steg mot en ännu ljus himmel. Gemensamt för dem alla var att de bodde på ett HVB-hem för ensamkommande ungdomar inte långt ifrån majbrasan. Där stod vi tillsammans, barnfamiljer, unga, gamla. Inflyttade och nyinflyttade. Utflyttade men på återbesök. Kompisgäng.

Under de senaste veckorna har vi kunnat läsa om hur mottagandet tyvärr inte varit lika gott på alla ställen i Nacka. Åtminstone har några få – men ack så högljudda – Nackabor protesterat mot kommunens eventuella förvärv av en fastighet. Nu i veckan blev det klart att kommunen vunnit budgivningen, något Miljöpartiet tillsammans med andra Nackapartier tycker är bra.

Under 2015 tog Nacka kommun emot 301 ensamkommande barn och ungdomar. Ungefär 40 % av dessa barn bor idag i kommunen. En övervägande del av barnen och ungdomarna bor i HVB-hem där den dagliga omsorgen sker genom anställd personal med möjlighet till social samvaro med övriga boende och förberedelse för självständighet i samhället. Under 2015 tog Nacka kommun även emot 65 barn som kommit tillsammans med sina familjer. Många av dessa barn och ungdomar upplever att det är svårt att knyta kontakter med barn och ungdomar som är förankrade i det svenska samhället och har exempelvis aldrig varit hemma hos ”svenska” familjer.

Majoriteten av Nacka kommuns medborgare visar tydligt en vilja att välkomna dessa barn och ungdomar genom frivilligorganisationer och individer som erbjuder olika aktiviteter, läxläsning, fadderskapsprogram m.m. Engagemang som dessa värmer i tider av kyligare nyheter vad gäller mottagande av människor på flykt. Volontär i Nacka arbetar trots knappa resurser utmärkt med detta men Nacka har en del kvar att arbeta med vad gäller integration. Nacka erbjuder idag inte nyanlända barn och ungdomar möjlighet att få en kontaktperson eller kontaktfamilj med förankring i Nackas samhälle. Särskilt de barn och ungdomar som kommit till Sverige utan familj blir lidande när kontakten med Nackamedborgare uteblir.

Att vara kontaktperson genom kommunen skulle innebära en kontroll av dem som har kontakt med barnen och ett tydligt regelverk att hålla sig till. Det skulle även innebära ett tydligt ”kontrakt” med förväntningar från båda sidor. Det skulle också innebära möjlighet till en liten ekonomisk ersättning att använda för att ta en fika, gå på bio eller hitta på någon annan aktivitet.

En inbjudan till delaktighet i samhället även för nyanlända barn och ungdomar i kommunens regi skulle leda till att fler familjer kunde öppna sina hem och sina liv. Möjligheten att kunna få viss ekonomisk ersättning skulle kunna locka fler ungdomar att bli kontaktpersoner.

Miljöpartiet har därför föreslagit att Nacka kommun tar initiativet och erbjuder nyanlända barn och ungdomar möjlighet till kontaktperson. Allt för att inkludera alla i vad vi vill ska vara den bästa kommunen. För precis som ungdomarna vid majbrasan som välkomnats in i gemenskapen i det område de bodde så borde fler ungdomar och Nackabor få tillfälle att mötas. Något kommunen bör uppmuntra och leda!

Louise Ollivier, gruppledare i Kommunfullmäktige samt ledamot i Arbets- och företagsnämnden, MP Nacka
Lisskulla Zayane, språkrör samt andra vice ordförande i Socialnämnden, MP Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s