Jobba Hemma-dagen 3 maj

jobbahemma

Tisdagen den 3 maj var dörren till MP Nackas politiska kansli i Nacka stadshus stängd. Jalusierna var öppna som vanligt men där möttes de som gick förbi ute i korridoren av tomma skrivbord. Varför? Jo, vi deltog alla i ”Jobba Hemma-dagen”, ett initiativ som lyfter nyttan med att arbeta hemifrån. Vilken nytta? Jo, samhällsnyttan, den ekonomiska nyttan, miljö- och klimatnyttan samt hälsonyttan. Vad många nyttor! Javisst, låt oss berätta mer!

Att arbeta hemifrån – flexibelt – har flera fördelar. Bl.a. kan vi se hur stress minskar genom att vi tillåts lägga upp och planera dagen mer fritt. Bättre planering kan t.o.m. leda till att vi får mer gjort utan att för den skull öka arbetsbelastningen genom att vi tillåts arbeta efter vår egen rytm. Den tid vi på ett eller annat sätt spenderar i trafiken minskar också. På så vis får vi tid över till annat som är viktigt i livet.

Genom att sitta hemma eller ta dig iväg till något närbeläget ställe och arbeta så bidrar du till att ditt hems totala utsläpp minskar med 80 %, dina transportutsläpp till och från jobbet minskar med 10 kg fossil koldioxid, din vattenförbrukning halveras tack vare att mindre kaffe slängs, att disken minskar och att mötena hålls online. Dessutom skövlas färre träd tack vare att dokument skickas online och att du arbetar på webben och med datorn. Genom att arbeta hemifrån sparar du vidare 57 % el jämfört med om du skulle sitta på jobbet och färre träd avsedda för papper, matlagning, transporter och halvfabrikat skördas. Genom att denna dag resa mindre, smartare eller kortare blir du även själv gladare – ett inte nog så gott argument!

När vi deltog i Jobba Hemma dagen så planterade vi även fem stycken träd. Läs gärna mer om initiativet här. Kanske kan din arbetsplats delta nästa år?

/Sidney, Lisskulla, Louise, Magnus, Desha

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s