Dags att ta gemensamt ansvar för våra nyanlända barn och ungdomar

Artikel mottagningscenter

Att världen är turbulent har nog ingen missat. Många är på flykt och många av de människor som flyr är barn och ungdomar. En del av alla de unga som flytt krig och konflikter har kommit till Nacka och här har vi ett ansvar att se till att de bl.a. får gå i förskola och skola. Miljöpartiet tycker även att vi har ett ansvar att skapa möjligheter och vägar till en bra introduktion för nyanlända barn och unga för att på bästa sätt ge dem chansen att lyckas i skolan.

Idag är det upp till de enskilda skolorna att ta emot barn och unga som just kommit hit och ansvaret för mottagandet ligger hos dem. Miljöpartiet tycker istället att det är kommunen som centralt behöver samordna mottagandet och har lagt en motion om detta i Nacka kommunfullmäktige.

Barn och unga som kommer från krig och verkligheter som inte ser ut som den i Nacka behöver dessutom en introduktion inte bara till skolan utan även till det svenska språket och det samhälle som finns här. Ett mottagningscenter skulle kunna ha personal med olika kompetens som arbetar tillsammans med barnen och ungdomarna. Det skulle även kunna vara en naturlig knutpunkt till vilken föreningslivet, företag och andra aktörer kunde vända sig.

Grunden är att ansvaret lyfts från skolorna till kommunal nivå och det blir detta mottagningscenter som arbetar med eleverna innan de börjar i skolan. Genom att arbeta med elevernas förkunskaper och eventuella svårigheter redan innan de börjar skolan får de möjlighet att snabbare komma in i skolarbetet och vardagen här.

Ett väl fungerande mottagande har vi alla nytta av och därför bör kommunen arbeta för lösningar och samordna mottagandet av barn och ungdomar som precis kommit hit. Det finns flera goda exempel på kommuner som framgångsrikt arbetat på detta sätt och som Nacka kan lära och få utbyte av. Helt i linje med vårt mål om att vara bästa kommun – för alla!

Pascal Mafall Fall, 2:e vice ordf. i Mångfaldskommittén samt ledamot i KF

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s