Gamla Nacka i nya Nacka – dåtid och nutid i Nacka stad

Nackareservatet

Ett exempel på gamla Nacka: torpet Skogshyddan intill den grusbelagda delen av Erstaviksvägen, nära Älta. Torpet har en gång i tiden fungerat som grindstuga och ”mjölk-med-bulle-stopp” för barn som hade en lång väg att vandra till skolan.

Det byggs i Nacka. Vi blir fler och nya områden kommer till. En del gammalt rivs, en del platser där något annat en gång fanns bebyggs. Bitar av det gamla Nacka finns kvar till beskådan än idag, somligt i form av stenrösen, annat i form av äldre trähus. Det finns en del fina kulturpromenader och skyltar som berättar om kulturhistoriskt intressanta platser runt om i kommunen. Detta för att dagens medborgare ska kunna känna gårdagens Nackabor lite och se hur de bodde och levde.

Ett område som ska bebyggas är den så kallade Ältadalen i Älta. På en hörntomt som idag är befolkad av träd bodde en gång en mycket fattig flerbarnsfamilj, i ett både kallt och blött skjul med stampat jordgolv. Egentligen är det inte så länge sedan en Nackafamilj hade det så eländigt, även om det kan kännas avlägset när vi tittar på dagens Älta. På tomten med skjulet – som idag är i kommunens ägo – planeras det för äldreboende.

Mot bakgrund av att Nacka växer funderade vi på om det planeras för några nya informationsskyltar och beslutade oss för att lyfta frågan i kulturnämnden. En idé kunde vara att låta Nackabor komma in med förslag på var de vill se informationsskyltar som påminner om svunna tider, kulturarv och förfäder och få med detta i stadsbyggnadsprocessen. Vi föreslog därför en inventering av platser där fler informationsskyltar kan sättas upp och kulturnämnden höll med och gick på vår linje.

Historia, kultur och minnen när Nacka blir en modern och hållbar stad för framtiden! Vilka platser tycker du att vi inte bör glömma bort?

Åsa Marnell, ledamot i kulturnämnden, Miljöpartiet
Mathias Zachariassen, ledamot i kulturnämnden, Miljöpartiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s