Är du giftfri lilla vän?

Giftfria leksaker

Hur mycket farliga ämnen finns egentligen i sakerna vi köper? Som frågvis konsument har du rätt att få svar från butiken!

Nacka kommun har mål om en giftfri förskola och har börjat arbetet för att nå dit. Detta är något Miljöpartiet arbetat för länge och ser som ett steg i rätt riktning, även om vi gärna hade sett än tydligare regler och mål om bl.a. giftfri mat, giftfria lekplatser och konstgräsytor. Men hur är det med alla andra gifter i vår närmiljö?

Som konsument är det mycket du ska tänka på. Det finns många aha-upplevelser och panikkänslor inför beslut om produkter som ska inhandlas. Hur har varan tillverkats? Av vem? Med vilka kemikalier och tillsatser? Många ställer sig dessa frågor särskilt när det gäller inköp till barn. En ettåring ska få en gåvagn att springa runt med lagom till första födelsedagen. Ja, då gäller det att inte vara för sent ute för den som vill ha en giftfri sådan. I många – relativt – välsorterade leksaksaffärer finns nämligen bara sådana i plast. Giftfria? undrar kanske den frågvisa kunden. Att få svaret att de är PVC-fria duger inte. För hur är det med ftalater, bisfenol och det ena med det andra då? Och regnstället inför vårens vattenpölar – vad sjutton innehåller det egentligen? Det går ju inte bara att läsa på en utförlig innehållsförteckning, som du gör med livsmedel och hygienartiklar, för det finns ju ingen sådan!

Men, vad som däremot finns är en rättighet som stärker din rätt som konsument att veta vad det är för gifter du och dina nära och kära riskerar att komma i kontakt med genom olika produkter. Du har rätt att få veta om en vara innehåller mer än 0,1 procent av en kemikalie som finns med på ”kandidatförteckningen”, den europeiska kemikaliemyndighetens lista över särskilt farliga ämnen. Du kan alltså som konsument ställa frågan till den butik där du exempelvis står i begrepp att köpa en vara och inom 45 dagar få svar från dem och få veta eventuellt giftinnehåll.

Vi i Miljöpartiet ser gärna att Nacka kommun aktivt informerar om dessa konsumenträttigheter och underlättar för medborgarna att ifrågasätta och ”vara obekväma” och har därför i en motion föreslagit just detta. För ju fler som gör det – desto större uppmärksamhet får frågan och tillsammans kan vi sätta press på hela produktionskedjan. Allt enligt tanken om att agera lokalt och påverka globalt. För en giftfri närmiljö och en giftfri värld!

Lisskulla Zayane, språkrör
Sidney Holm, språkrör

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s