Kor och elefanter hindrar utvecklingen i Nacka

ko o elefant

En ko och en elefant i rummet. Djur som Miljöpartiet vill se mindre av i Nackas politik om vi ska ha en chans att nå våra lokala miljömål.

Häromdagen tittade en nyhet förbi i flödet på datorn. Det var en nyhet om hur ekologisk mat i skola- och förskola är en vinst för oss skattebetalare snarare än tvärtom. För visst kostar eko-mat mer sett till kronor och ören, men genom att planera matlagningen i storköken så behöver den inte kosta mer än besprutad mat.

I valfrihetens Nacka är rätten till kött både en helig ko och en elefant i rummet när det talas om miljö- och klimatarbetet. Det var många djur, men vad vi vill ha sagt är att köttkonsumtion på något outgrundligt sätt kopplats till mänskliga fri- och rättigheter i form av det fria valet. Alliansen vägrar konsekvent att ställa miljökrav på produkterna som ingår i upphandlingen till de kommunala verksamheterna. Både Konkurrensverket, Naturvårdsverket och nu senast Tillväxtverket har tydligt förklarat vilka typer av krav som är möjliga att ställa utan att dessa hämmar konkurrensen eller diskriminerar vissa leverantörer. Det är varans egenskaper som avgör vid upphandling och miljökrav kan specificeras genom krav på livsmedel som inte är skadliga för miljön eller hälsan, såsom miljömärkta produkter. Vi kan inte ställa krav på ett visst ursprung hos en vara – som ”svensk” eller närproducerad – men vi kan kräva att den inte ska innehålla vissa saker. Som höga halter antibiotika eller bekämpningsmedel.

Men när upphandlingen av de centrala inköpen av livsmedel kunde skärpas vad gäller andelen mat fri från gifter och antibiotikarester så väljer Alliansen att peka på den heliga kon – valfriheten. När incitament att servera mer ekologiskt och mindre kött skulle behövas så hänvisas det till rätten att välja själv hos skolorna. Valet överlåts som vanligt till individen: till enskilda skolor och förskolor i deras inköp, till barn och föräldrar att själva fråga vad maten innehåller.

Att biffen – elefanten i rummet – är en stor klimatbov i Nacka kommun glöms liksom bort när det talas om miljömål och giftfria vardagar för barn och unga. Att det är en större förändring på systemnivå som måste till förbises faktiskt helt. Att vi måste äta mindre kött för att minska vår klimatpåverkan och ekologiska fotavtryck ignoreras, trots att vi har gemensamma miljömål att uppnå här i Nacka.

I de kommuner där en hög andel av ekologisk mat serveras i den kommunala verksamheten har kostnaderna inte skenat trots att dessa livsmedel är dyrare. Istället arbetas det då aktivt mot matsvinn, med att laga mat från grunden och att servera mindre kött och mer vegetariskt. Det senare är som sagt en vinst inte bara för plånboken utan även för hälsan, miljön och klimatet.

Vi har miljömål att inte bara sträva mot utan även uppfylla här i Nacka. Att börja med de verksamheter som vi alla äger gemensamt – de kommunala – är en god start. Ekologiskt och vegetariskt ska vara norm och ledstjärna och det ska vi folkvalda uppmuntra. Det är dags att göra oss av med både kor och elefanter. Djur som Miljöpartiet vill se mindre av i Nacka!

Sidney Holm, språkrör och oppositionsråd, MP Nacka
Lisskulla Zayane, språkrör och andra vice ordförande i Socialnämnden, MP Nacka

En reaktion på ”Kor och elefanter hindrar utvecklingen i Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s