Omodern syn på cykeln hos Nacka-Alliansen

Enrico bici

Visst kan cykling vara motion, men det är främst ett sätt att transportera sig. Backen på bilen utgör visserligen onekligen motion men den kan även vara sista sträckan hem efter ett uträttat ärende.

Kanske har ni sett filmen Den gröna cykeln, om flickan som bryter mot normer och lär sig att cykla, trots att det egentligen är en manlig sysselsättning i det samhälle hon lever. Hon cyklar inte för att få motion, tvärtom är cykeln i hennes vardag och för de allra flesta runt henne ett transportmedel. Faktum är att cykeln är ett transportmedel i många delar av världen. Det är till och med så att den främst är ett medel för att transportera sig, både kortare och längre sträckor, mer än vad den är ett medel för träning och tävling – eller för den delen motion.

Jamen, det är väl självklart tänker ni, så är det ju här också, det är fler som pendlar till jobbet eller tar sig från en punkt till en annan med hjälp av cykel än som använder den till att träna med. Detta verkar dock ha gått Alliansen i Nacka helt förbi, något som stod väldigt klart under senaste Kommunfullmäktige där de svarat på en motion från Miljöpartiet om att erbjuda alla Nackabor möjlighet att lära sig cykla.

Det var ordföranden i Fritidsnämnden som klev upp i talarstolen och svarade att cykling är en bra motion men att Alliansen inte tycker det är någon bra idé att stötta ett projekt som skulle ge fler möjlighet att lära sig cykla. Att det rörde sig om en välkänd ideell förening (Cykelfrämjandet) och att projektet skulle kosta 3000 kronor spelade ingen roll i sammanhanget. Folk som vill lära sig cykla kan göra det i andra kommuner där detta projekt finns, tyckte ordföranden, för det är inget som Nacka ska främja eftersom det inte är en kommunal angelägenhet. För cykling är ju ändå bara motion.

Att se på cykling på detta sätt bådar inte gott när ett nytt Nacka ska ta form. I en modern och hållbar stad behöver cykeln ta mer plats, inte mindre. Den behöver dessutom ha en självklar plats som transportmedel, inte som motionsmedel. Att låta Fritidsnämnden svara på motionen om cykling visar tydligt hur Alliansen ser på cykeln. Mer naturligt hade annars varit att låta någon i Miljö- och Stadsbyggnadsnämnden eller i Natur- och Trafiknämnden ta debatten kring varför alla borde ha – eller inte ha – möjlighet att lära sig cykla.

Att färdas på elcykel blir alltmer populärt och detta transportsätt kräver att vi redan från början grundlägger en infrastruktur där dessa och andra cyklar får både plats och utrymme. Cykelbanor i Nacka stad ska inte enbart vara anpassade efter ”söndagscyklister” som är ute och motionerar utan alla de som väljer att ta cykeln till jobb, skola, matvaruaffär, fritidsaktiviteter, släkt och vänner ska kunna färdas på banor som uppfyller modern standard både vad gäller trafiksäkerhet och mått. Därför – och för att ha en chans att uppnå våra lokala miljömål – måste stadsbyggnaden och trafikplaneringen i Nacka stad ske med cykeln i åtanke. Vi ser fram emot debatt kring en annan miljöpartistisk motion på temat cykling som kommer upp på kommande KF.

Kan inte alla cykla då? undrar ni. Nej, är svaret, det är inte självklart att alla kan cykla. Beroende på i vilket hörn av världen du är uppvuxen, som exempelvis filmen Den gröna cykeln visar, kan du ha mindre eller större erfarenhet av att cykla. Det var bland annat därför som Cykelfrämjandet bad om ett blygsamt bidrag till att ordna cykelkurser. Att det inte skulle vara en kommunal angelägenhet att fler lär sig att cykla och att bidrag därmed inte skulle kunna ges till denna typ av verksamhet stämmer inte heller. Det är om något mycket angeläget för oss alla och för vår närmiljö att fler väljer – och kan – ta cykeln i vardagen!

Lisskulla Zayane, språkrör och andra vice ordförande i Socialnämnden, MP Nacka
Sidney Holm, språkrör och oppositionsråd, MP Nacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s